Činjenice o Islandu koje vjerovatno niste znali

Većina ljudi će, kada se spomene Island, pomisliti na hladnoću i led. Međutim, Island je sve samo ne leden. Sad, kad je razbijen taj mit, pročitajte još neke zanimljive činjenice o ovoj prelijepoj ostrvskoj državi.


island

Kupanje

Island je izuzetno bogat toplim izvorima, i ako planirate da ga posjetite, sigurno ćete se nakvasiti u nekom od njih. Prije svakog kupanja potrebno je da se nagi istuširate.

Vilenjaci

Većina Islanđana vjeruje u postojanje vilenjaka. Vilenjaci većinom žive u kamenitim područjima, imaju magične moći i uzrokuju nevolje onima koji se usude uznemiravati ih.

Ponoćni golf

Tokom juna i jula dan na Islandu traje 24 sata. I dok možete da smislite milion drugih stvari koje biste mogli da radite za vrijeme 24-satnog dana, mnogi Islanđani to vrijeme koriste za uživanje u golfu.

Rukomet

Rukomet je na Islandu nacionalni sport. Skoro svi stanovnici Islanda znaće da nabroje imena svih igrača u reprezentaciji i svom omiljenom klubu.

Skir

Skir se jede svakodnevno i za svaki obrok. Iako je riječ o namirnici sličnoj jogurtu, u pitanju je mekani sir s malo masti i mnogo proteina.

Jule Lads

Svaki narod ima svoj način na koji slavi Božić. Tako i Islanđani. Umjesto Djeda Mraza, kod njih je popularan Jule Lads koji svima donosi veselje i poklone.

Ribarenje

Od 1950. Island se bori s Velikom Britanijom oko prava na ulov ribe u moru. U Islandu je ribarenje jedan od glavnih grana industrije, a riba je glavna namirnica.

Vulkanska energija

Island ima veliki broj vulkana, i dok su neke zemlje u svakodnevnom strahu što žive unutar vatrenog prstena, Island je otišao korak dalje i vulkansku energiju koristi za proizvodnju struje.

Pafin

Pafini su male ptice sa crnim i bijelim perjem i velikim kljunom, zbog čega su neodoljive. Ono po čemu su posebne nije njihov izgled nego činjenica da Islanđani njihovo srce smatraju specijalitetom, i to posebno kada se jede sirovo.

(pressrs.ba)