Četiri jednostavne navike koje će vam pomoći da manje vremena provodite na društvenim mrežama

Sa današnjom lakom dostupnošću mobitela i interneta teško je pobjeći od društvenih mreža. Iz minute u minutu nalazite kako pritiskate dugme za početnu stranicu na telefonu i klikate na aplikaciju za društvene mreže.


Social networks. Friends texting on their smartphones

Jednom kada uđete, teško je ne izlistati sve nove fotografije i vijesti što ponekad uzima dosta vremena. Prvi korak u bilo kakvim promjenama je utvrđivanje polazne tačke. Ako vaš telefon ima opciju da prati period koliko vremena koristite mobitel, ​​pogledajte gdje i koliko vremena posvećujete društvenim mrežama. Da li je to dva sata potrošenih na Facebook ili Instagram ili više… razmislite što bi vas učinilo sretnijim ili ispunjenijim da ste to vrijeme proveli na drugačiji način.

Iako će se druge ideje na ovom popisu odnositi na pronalaženje određenih načina za ograničavanje upotrebe društvenih mreža, najbolji savjet je često uzeti slobodan dan na društvenim mrežama. Bilo jednom sedmično ili jednom mjesečno, odvajanje vremena u kojem čak i ne provjeravate društvene mreže pomaže vam da se osjećate bolje, piše bonjour.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Budite svjesni vremena koje provodite na društvene mrežama

Utvrdite koje aplikacije najviše upotrebljavate, kada i zašto ih upotrebljavate te kako zamijeniti tu naviku. Na primjer, skraćivanje za početak po pola sata provedenih na Instagramu do sljedećeg tjedna bit će puno ostvariviji mali korak do cilja. Upravo ti mali koraci ključni su za stvaranje zdravih navika.

phone 1617276027

Ne provjeravajte svoj telefon prije 10 sati

Mnogi se od nas čim se probude, odmah posegnu za mobitelom kako bi provjerili društvene mreže. Ne samo da na taj način započinjemo dan usredotočujući se na to šta drugi ljudi rade, već to može stvarati pogrešnu sliku. Pričekajte da provjerite društvene medije dok već ne započnete dan, bilo da je to određeno vrijeme, na primjer u deset sati ujutro ili pak sat vremena nakon što se probudite.

social media 1617275826

Isključite obavijesti

Dajte telefonu pauzu i isključite obavijesti na društvenim mrežama tako da možete birati kada želite provjeriti društvene mreže umjesto da dopustite da vam društvene mreže kažu kada.

phone 1617276086

Ne ostavljajte telefon na stolu

Pokušajte stvoriti prostor bez telefona u svom domu, održavajući svoj kuhinjski sto ili sto u dnevnom borakvu bez tehnologije. To će pokrenuti nesmetano uživanje u obroku, bolje razgovore i puno više zabave.