Čemu služi sistem za prijavu ispita, ako profesori prijave sakupljaju po Facebook grupama?

Na Univerzitetu u Sarajevu studenti godišnje plaćaju 20 KM za korištenje ISSS-a, tj. Informacionog sistema  studentskih službi ISSS UNSA, koji im između ostalog služi za prijavu ispita. Ipak, kako kažu studenti, ne funkcioniše sve tako dobro.


isss

Na našu e-mail adresu stiglo je nekoliko reakcija studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu koji su ostali uskraćeni za polaganje ispita, jer se kako kažu “nisu prijavili na Facebook grupama”.

Uredno sam putem ISSS-a prijavila ispit. Međutim, ispitu nisam mogla pristupiti jer se nisam javila u komentarima na Facebook grupi moje studijske godine. Facebook ne koristim i zaista mi nije jasno kako sam se mogla javiti u komentarima da sam zainteresovana za pristupanje ispitu? Ne znam da u Zakonu i pravilima studiranja stoji da smo obavezni koristiti Facebook grupe, govori naša sagovornica.

Druga sagovornica naglašava kako ovo nije prvi put, te kako postoje profesori koji ovaj vid prijavljivanja ispita praktikuju od početka online nastave.

– Imamo na raspolaganju web stranicu Fakulteta, te kreirane predmetne timove u sklopu aplikacije Microsoft Teams. Sve to funkioniše savršeno do momenta kada pojedini profesori preko određenih studenata počnu praviti dodatne spiskove po Facebook grupama. Ukoliko ne koristite Facebook i ne nađete se na spisku, vaš ispitni rok propada, dodaje studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Kako kaže ova studentica, Studentska služba je ignorisala upite na ovu temu, te dodaje da se većina studenata ipak odlučuje na šutnju jer se ne žele “zamjerati profesorima”.

Imate li vi slična iskustva na svojim fakultetima? Pišite nam na info@studomat.ba