CEI Nahla: Prijavite se na besplatan edukacijski program za mlade aktiviste

Želiš biti aktivist/ica u polju ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i problematiku islamofobije?


edukacija mladih aktivista naslovna 1

Aktivizam ti je stil života? Želiš djelovati, ali nedostaju ti alati i metode? Pozivani ste da se prijavite na Nahlin edukacijski program za mlade aktiviste u oblasti ljudskih prava i postaneš dio Inicijative PRVI!

CEI Nahla organizira edukaciju u oblasti ljudskih prava sa fokusom na vjerska prava i slobode za četvrtu generaciju polaznika i polaznica. Edukacija je do sada uspješno iznjedrila preko 70 aktivista i aktivistica koji su dio Nahline Inicijative PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Program se i ove godine održava online i otvoren je za sve zainteresirane mlade iz BiH.

Cilj programa je motivirati aktiviste da se upoznaju s problemima diskriminacije, kršenja ljudskih prava, zločina iz mržnje i govora mržnje sa fokusom na islamofobiju i slobodu vjere i uvjerenja i pomoći im da usvoje potrebna znanja i vještine kako bi aktivno djelovali na terenu i sistematski pristupili rješavanju ovih problema uz mentorstvo iskusnih stručnjaka.

Nahla želi osnažiti mlade studente i diplomante prava, politologije, novinarstva, teologije, sociologije, međunarodnih odnosa i srodnih fakulteta društvenih nauka (ali i sve druge entuzijaste) koji su motivirani da djeluju u smjeru rješavanja izazova islamofobije i diskriminacije na temelju vjere, te žele više naučiti o tome i aktivnije se uključiti u rad formalnih i neformalnih grupa, kao i institucija koje se bave ovim pitanjima.

  • Trajanje: Cjelokupan program sastoji se od 12 susreta. (predavanja i radionice će biti održane online, jednom sedmično u trajanju od 1.5 sata).
  • Početak programa: ponedjeljak, 1. novembar 2021.
  • Termin: ponedjeljkom, od 18.00 do 19.30, ONLINE

*Organizator zadržava pravo izmjene termina.

Sadržaj

Učesnice i učesnici će kroz radionice i praktičan rad učiti o ljudskim pravima, pravnom sistemu, okvirima u BiH i zakonskim regulativama, alatima za praćenje i sakupljanje podataka i mjerenje islamofobije, alatima za lobiranje i zagovaranje, učestvovanju u javnim raspravama i javnom nastupu, mehanizmima za djelovanje protiv diskriminacije i djelovanje u civilnom društvu i drugim relevantnim temama te dobiti priliku za volonterski angažman na projektima i u radnim grupama iz spomenutih oblasti.

Predavači

Stručnjaci u oblasti prava, međunarodnih odnosa, politologije, demokratije, ljudskih prava i teologije

Prijave

Isključivo putem online formulara do utorka, 26. oktobra 2021. godine. Svi prijavljeni će dobiti povratnu informaciju o selekcijskom procesu.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte na mladi@nahla.ba. Program je besplatan! Prijavi se još danas, broj mjesta je ograničen!