Prijavite se na projekat “Iza duge: priče, životi i stvaranje LGBTQI+ osoba, njihovih porodica i saveznika/ca“

Napišite tekst za magazin "Karike" o svom LGBTQI+ iskustvu i osvojite vrijedan honorar!


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Omladinska novinska asocijacija u BiH i omladinski magazin „Karike“, u partnerstvu s Udruženjem „Okvir“, u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provode projekat „Iza duge: priče, životi i stvaranje LGBTQI+ osoba, njihovih porodica i saveznika/ca“. Ovim putem pozivane su sve mlade osobe iz cijele BiH kao i širu javnost da uzmu učešće u istom.

Projektom „Iza duge“ želi se doprinijeti smanjenju homofobije, bifobije i transfobije među mladima u BiH kroz raznovrstan medijski sadržaj magazina koji će tematizirati LGBTQI+ ljudsko iskustvo. Ovim putem pozvani su LGBTQI+ mladi iz cijele BiH da ispričaju svoje lične priče koje se mogu ticati bilo kojeg segmenta njihovog života: obrazovanja, zaposlenja, zdravstva, porodičnih i prijateljskih odnosa, partnerskih odnosa, sličnosti i razlika s drugim mladima u BiH danas, vrijednosti, stavova, položaja, prava, kulture, razmišljanja, doživljaja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Vjerujemo da je moguće uticati na smanjenje homofobije, bifobije i transfobije kada pripadnike LGBTIQ+ zajednice upoznamo i doživimo prvenstveno kao ljudska bića. Zbog toga vas ohrabrujemo, motiviramo i pozivamo da s našom publikom podijelite svoje lične priče i da (pro)govorite o svome iskustvu i životu, navode.

Također, pozivamo i porodicu, prijatelje i saveznike/ce LGBTIQ+ osoba da u formi bloga dostave svoje lične priče koje se tiču njihovog života i rada s LGBTIQ+ osobama, navode.Serijom tekstova „Porodica i prijatelji govore“ želimo educirati i informirati širu javnost o položaju i pravima LGBTQI+ zajednice, ali i njihovih prijatelja i porodica.

Dakle, ako ste član porodice, prijatelj ili saveznik u borbi protiv homofobije, bifobije i transfobije, također možete poslati svoje lične priče, iskustva i razmišljanja na ovu temu. Vrlo često je nepravedno u našem društvu zapostavljena činjenica da homofobija/bifobija/transfobija pogađa samo direktno LGBTQI+ zajednicu.

Ona pogađa i ljude koji žive i rade s ovom grupom ljudi. Posebno porodice, koje imaju jako malo podrške u lokalnim sredinama i medijskog prostora, generalno, da pišu i čitaju o svome iskustvu. Zato se želi pružiti priliku i prijateljima, porodici i saveznicima da, također, ispričaju svoje priče.

Način slanja tekstova

Blog ili za početak samo ideju o čemu biste pisali možete poslati na naš redakcijski e-mail redakcija.karike@gmail.com u periodu od oktobra 2021. do kraja augusta 2022.

Tokom cijelog projekta imat ćete podršku redakcije prilikom pisanja blogova, siguran medijski prostor (mogućnost da tekst ne objavite imenom i prezimenom) te autorski honorar po jednom blogu u bruto iznosu od 150 KM. Također, ako imate neka dodatna pitanja i nedoumice, slobodno pišite.