Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet

Internacionalni Burch univerzitet posjetio je britanski ambasador Matthew Field i sa studentima razgovarao na temu „UK i Bosna i Hercegovina: zajedničkim radom do promjena“.


Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet 5

Britanski ambasador istakao je da je njegova posjeta izraz podrške Burch univerzitetu, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije.

U svom predavanju studentima Ambasador se osvrnuo na to da promjene koje treba da se dese Bosni i Hercegovini,  treba da dođu od samih njenih građana: „Teško će neko znati vaš put bolje od vas samih“, poručio je, te dodao da je glavni cilj njegove misije u BiH da se fokusira na promjene koje građani žele vidjeti.

– Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, olakšati načine pokretanja biznisa i dovesti investitore, istakao je Matthew Field.

Osvrnuo se na odlazak mladih iz BiH kao jedan od najvećih problema,  jer nam odlaze najbolji resursi, tako da je neophodno stvarati okruženje i prilike koje će ih zadržati.

– Zato je ključno unaprijediti obrazovanje koje će podstaći mlade na kritičko i kreativno razmišljanje, jer će  na taj način razvijati vještine za rješavanje problema, rekao je Ambasador.

Istakao je da su start up projekti i razvoj poduzetništva jedan od prioriteta UK-a i da je sretan što se Bosna i Hercegovina u tom smjeru počela razvijati: „Vi kao poduzetnički univerzitet, koji ima start up inkubator, primjer ste promjena koje je potrebno slijediti.“

Nakon kratkog obraćanja, ambasador Field se upustio u diskusiju sa studentima koji su ga između ostalog pitali koji je značaj saradnje između obrazovnih institucija, vlade i biznis sektora, te kakva iskustva nosi u radu sa mladim ljudima iz BiH.

Britanski ambasador posjetio Internacionalni Burch univerzitet 1

Internacionalni Burch univerzitet

Ambasador je rekao da je saradnja ova tri sektora ključna jer će to doprinijeti razvoju zemlje, dok su mladi u BiH željni promjena i to im treba omogućiti.

Internacionalni Burch univerzitet je univerzitet koji predvodi promjene u obrazovnom sistemu BiH i upravo daje kreativan kadar, koji objektivno i kritički razmišlja.

– Dolazak britanskog ambasadora je znak da smo na dobrom putu jer kao najbolje rangirani privatni univerzitet i prvi poduzetnički univerzitet suočavamo se sa različitim izazovima. Upravo, to je put koji smo izabrali jer želimo buduće poduzetnike u društvu, mlade koji će praviti promjene i doprinositi razvoju bh ekonomije i društva općenito, istakao je prof. dr.  Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Posjeta Ambasadora završena je fotografisanjem i druženjem sa studentima.

(STUDOMAT.ba)