Brčko: Obezbijeđena sredstva za stipendiranje 170 studenata u ovoj godini

Brčko distrikt godišnje za stipendiranje svih svojih studenata izdvaja oko milion KM.


student stipendija

Vlada Brčko distrikta je odobrila sredstva u iznosu od 238 000 KM kojima će biti finansirane stipendije za 170 studenata koji u ovoj godini po prvi put podnose zahtjev za stipendiranje prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja.

U narednih nekoliko dana bit će objavljen Javni poziv u kojem će biti definisano kako i na koji način studenti mogu aplicirati za dodjelu stipendija, piše Radiobrcko.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dr. Aleksandar Maksimović šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje ističe da neće biti većih izmjena u uslovima za ostvarivanje prava na stipendiju te da će biti stipendirane različite kategorije stipendista.

  • do 30 stipendija, studentima prve godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5.0
  • do 10 stipendija, studentima druge i viših godina studija koji imaju prosjek ocjena 10.0 ili 5.0 u sistemu vrednovanja do pet
  • do 5 stipendija, studentima sa posebnim potrebama koji su prva ili viša godna studija
  • do 3 stipendije, studentima pripadnicima nacionalnih manjina koja je prva ili viša godina studija
  • do 5 stipendija, studentima koji su prva godina studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja
  • do 117 stipendija, studentima druge i starijih godina studija.

Maksimović je pojasnio da će svi zaintersovani za stipendiranje u ovoj godini imati priliku da apliciraju na Javni poziv koji će biti otvoren do 24. septembra 2021. Nakon toga uslijedit će procedura izbora konačnih korisnika stipendije a prve isplate ovih stimulacija bi mogle uslijediti u decembru mjesecu.

Brčko distrikt godišnje za stipendiranje svih svojih studenata izdvaja oko milion KM.