Brčko distrikt godišnje za stipendiranje svih svojih studenata izdvaja oko milion KM.

Vlada Brčko distrikta je odobrila sredstva u iznosu od 238 000 KM kojima će biti finansirane stipendije za 170 studenata koji u ovoj godini po prvi put podnose zahtjev za stipendiranje prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja.

U narednih nekoliko dana bit će objavljen Javni poziv u kojem će biti definisano kako i na koji način studenti mogu aplicirati za dodjelu stipendija, piše Radiobrcko.ba.

Dr. Aleksandar Maksimović šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje ističe da neće biti većih izmjena u uslovima za ostvarivanje prava na stipendiju te da će biti stipendirane različite kategorije stipendista.

  • do 30 stipendija, studentima prve godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5.0
  • do 10 stipendija, studentima druge i viših godina studija koji imaju prosjek ocjena 10.0 ili 5.0 u sistemu vrednovanja do pet
  • do 5 stipendija, studentima sa posebnim potrebama koji su prva ili viša godna studija
  • do 3 stipendije, studentima pripadnicima nacionalnih manjina koja je prva ili viša godina studija
  • do 5 stipendija, studentima koji su prva godina studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja
  • do 117 stipendija, studentima druge i starijih godina studija.

Maksimović je pojasnio da će svi zaintersovani za stipendiranje u ovoj godini imati priliku da apliciraju na Javni poziv koji će biti otvoren do 24. septembra 2021. Nakon toga uslijedit će procedura izbora konačnih korisnika stipendije a prve isplate ovih stimulacija bi mogle uslijediti u decembru mjesecu.

Brčko distrikt godišnje za stipendiranje svih svojih studenata izdvaja oko milion KM.