Bosanac Armin Halilović najbolji strani kadet na Vojnoj akademiji u Turskoj

Po završetku akademije Halilović je trenutno na dodatnom usavršavanju u Turskoj.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

Goraždanin Armin Halilović najbolji je strani kadet Kopnene vojne akademije Republike Turske, na kojoj se trenutno školuje oko 5.000 kadeta iz zemlje domaćina te još 24 države svijeta. Istovremeno, Halilović je na svečanosti koja je u septembru održana na stadionu Kopnene vojne akademije u Ankari unaprijeđen u čin potporučnika.

Prava prilika

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jedan je od 12 kadeta iz BiH koji su ove godine promovirani u prvi oficirski čin, devet ih je na Kopnenoj, a trojica na Zrakoplovnoj vojnoj akademiji ove prijateljske zemlje.

Za samu nagradu bili su važni rezultati ostvareni za svih pet godina školovanja, počevši od akademskog dijela, gdje sam studirao elektrotehniku, pa do osnovne vojničke obuke i sporta. Čast je služiti državi i narodu i ponosno nositi zastavu BiH, ma gdje da se nalazimo u svijetu. Ovo je samo početak moje vojničke karijere, predstoji mi još dosta rada, truda i usavršavanja, kaže Halilović.

Rođen je u Goraždu, gdje je započeo školovanje, stekao prve prijatelje, počeo trenirati karate koji mu je, kako kaže, dosta pomogao u karijeri.

Nakon 6. razreda otišao je u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i Prvu gimnaziju.

Iako sam još odmalena gajio ljubav prema uniformi, čekao sam pravu priliku za to. Upisao sam fakultet u Sarajevu, ali sudbina je htjela drugačije. Od rođaka sam saznao za Kopnenu vojnu akademiju u Turskoj i odlučio sam da apliciram na konkurs. U BiH smo prošli test znanja, fizičke spreme, intervju i ljekarske preglede i 2016. godine sam, zajedno s osam kolega, otišao u Tursku. Dobili smo veliku čast da budemo ambasadori i predstavnici BiH na jednoj od najboljih vojnih akademija u svijetu, govori Halilović.

Veliku zahvalnost osjeća i prema svojoj porodici i prijateljima, jer je imao njihovu podršku tokom školovanja, piše Avaz.

Stekao prijatelje

Kaže da vojne akademije u Turskoj nude odlične uvjete, a tamo je stekao i prijatelje za cijeli život.

Turska je pravi domaćin kadetima iz svih država. S velikom dozom poštovanja i gostoprimstva smo bili prihvaćeni gdje god smo se pojavili, dodaje Armin Halilović.

Obećava da će se svojim znanjem i trudom posvetiti unapređenju OSBiH. Mladima poručuje da su Oružane snage prava adresa na kojoj, kroz timski rad, mogu biti u službi naroda i države BiH.