Boriš se da pustiš prošlost koja te koči da živiš sretan život? Isprobaj ove stručne savjete!

Bol i tugu doživljavamo tokom svog života, od slomljenog srca u ljubavi do gubitka dragih osoba, izdaje, emotivne povrede, prevare, trauma, svađe. Prevazilaženje teške prošlosti može biti neprijatno, ali važno je da preduzmeš korake, da zaštitiš svoje mentalno zdravlje.


Sad
Ilustracija: Envato

Prije nego što se možeš osloboditi te boli i patnje iz prošlosti, prvo moraš prihvatiti da ne možeš promijeniti ono što se dogodilo u prošlosti, šta je bilo, bilo je. Tek tada možeš postati ono što želiš i približiti se sretnijem životu kakav zaslužuješ. Evo nekoliko stručnih savjeta psihologa, kako da prevazićeš neku tešku situaciju, temu, događaj iz prošlosti, koji te koči da u sadašnjosti živiš sretnije.

Suoči se sa bolom i tugom

Nauči kako se povezati s tugom. Ovo je toliko važno, jer premošćuje jaz između prošlosti i sadašnjosti. Potvrđivanje tih emocija zapravo ti može pomoći da naučiš bolje upravljati njima, kaže dr Marianne Trent, klinička psihologinja koja se specijalizovala za tugu i traumu i autorka knjige “The Grief Collective: Stories of Life, Loss, and Learning to Heal”.

Ako ti je instinkt da bježiš od onoga što osjećaš, pokušaj disati kroz to, radi vježbe disanja, duboki i spori udah na nos i duboki i spori izdah na usta. Ovo je primjer aktivnosti tolerancije na nevolju, koja se nalazi u dijalektičkoj terapiji ponašanja. Ideja je pomoći da shvatiš da bol i tuga nije toliko strašna, kao što se čini, kaže dr Trent.

Pronađi način da preokreneš gubitak ili razočaranje

Shvati da je tvoj gubitak – na primjer kraj neke ljubavne veze – stvaran i da je u redu žaliti za onim što ste zajedno imali, rekla je Renee Carr, psihologinja i izvršna direktorica kompanije “The Problem Solver”.

Dnevnik takođe može pomoći. Ako te srce i duša bole, prisili se da zapisuješ bilo koja sjećanja, nade i optimistične poglede na budućnost. Imajući ovaj pisani zapis vremena, kada si možda prihvatao/prihvatala manje, polako možeš početi shvatati da zaslužuješ nešto bolje, poručuje dr Renee Carr.

Nemoj se opirati

U redu je žaliti za izgubljenim, ali ne dopusti sebi da se osjećaš krivim/krivom ili preispituješ instinkte, koji su te doveli do ove tačke. “Izbjegavaj kriviti sebe za nešto što je pošlo po zlu i budi ponosna osoba na sebe, kaže dr Renee Carr, prenosi ultra.ba.

Pokaži saosjećanje prema svom unutrašnjem glasu/djetetu u sebi

Kad ljudi pričaju smiješne priče o tome, kako si se ponašao/ponašala kad si bio/bila mlada osoba ili se na neki način osjećaš inferiorno … vjerojatno je da ono što tvoje mlađe JA treba, da se dijete u tebi zaštiti i brani. Možda trebaš sebi reći da ti je potrebna briga, ljubav, zaštita i saosjećanje. Ne boj se postaviti granice i komunicirati svoje potrebe, ako će ti to pomoći da ideš dalje kroz život. Umjesto da samo živiš u bolovima svoje prošlosti – pokušaj odabrati oblast svog života, koju želiš poboljšati. Napravi listu od pet ciljeva, koji uključuju uzbudljive aktivnosti, zabavne interakcije s drugima i simbolične nagrade za sebe za postizanje manjih i većih uspjeha, dok ostvaruješ zacrtane ciljeve. Ovo ti može pomoći da povećaš osjećaj sreće, poručuje dr Marianne Trent.

Razmisli o odlasku na psihoterapiju

Ponekad nas prošlost može spriječiti da živimo sretno u sadašnjosti i da pozitivno planiramo budućnost, jer neka trauma, bol ili patnja iz prošlosti nije pravilno obrađena, rastumačena i ostaje pohranjena u tijelu i umu kao nakupljeni bol ili trauma, koja te koči. Zato je važno da se ozbiljnije posvetiš ovom problemu i popričaš sa profesionalcem o tome, vidjećeš biće ti mnogo bolje i lakše. Potraži stručnu pomoć psihologa, izjadaj se, ispričaj šta te muči.