Borba za pune amfiteatre: Predstavnici slovenačkih fakulteta dolaze u Banjaluku

Predstavnici nekoliko slovenačkih fakulteta krajem mjeseca stižu u Banjaluku sa primamljivom ponudom za buduće studente.


full concentration
Foto: Envato

Predstavnici nekoliko slovenačkih fakulteta krajem mjeseca stižu u Banjaluku sa primamljivom ponudom za buduće studente, a nadležni u RS-u smatraju da u borbi za punije amfiteatre isti princip treba da primijene i domaći fakulteti, agresivnije se promovišući u inostranstvu.

Naime, 30. septembra u Banjaluci biće održan sajam “Obrazovanje u Sloveniji”, na kojem će se, s ciljem privlačenja studenata iz RS-a, predstaviti četiri slovenačka fakulteta, dvije visoke škole, jedan univerzitet te kompanija “2TM”, koja je organizator događaja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Plan je da predstavimo perspektivne studije iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva, logistike i špedicije, digitalne umjetnosti, mehatornike, građevinarstva… Mladi će dobiti i informacije o besplatnom studiranju u našoj zemlji, a poslije završetka studija čeka ih brzo zaposlenje u Sloveniji ili nekoj od zemalja EU, kažu u kompaniji “2TM” i navode da će sajam 14. i 15. oktobra biti održan u Sarajevu, prenosi Blink.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS navode da ovaj događaj javnim univerzitetima u RS-u može biti odličan primjer šta treba da rade, odnosno kako treba da promovišu svoje fakultete van BiH i okrenu se ka internacionalizaciji kao i sve države u regionu.

Cijeli region ima isti problem, negativne demografske trendove, što dokazuje i ovaj sajam, jer da Slovenija ima dovoljno djece koja bi studirala, ne bi ih tražila van granica svoje države. Njemačka se decenijama bori sa manjkom studenata, njen visokoobrazovni sistem počiva na stranim studentima, a ono što je za naše studente Njemačka, može biti RS za studente trećih i nerazvijenih zemalja ističu u resornom ministarstvu i navode primjer velikog broja stranih studenata iz Indije, Pakistana, Ukrajine koji se obrazuju na medicinskim fakultetima u RS-u.

Dodaju da je mnogo razloga zbog kojih je RS privlačan studentima pomenutih zemalja, navodeći da je na prvom mjestu geostrateški položaj, kao i činjenica da su naši fakulteti akreditovani i priznati van BiH.

U tome treba vidjeti šansu i maksimalno je iskoristiti. Treba i proširiti kapacitete domaćih fakulteta za odvijanje nastave na engleskom, ali i da svaki ima alumni centar koji prati svršene studente. Takođe, treba da formiramo registar naših državljana koji studiraju van BiH, što već radimo, obezbijedimo im priliku za zaposlenje d bi se vratili u matičnu zemlju, kažu u resornom ministarstvu i dodaju da će s ciljem prevazilaženja problema sa manjkom studenata u narednom periodu analizirati studijske programe.

Takođe, ističu da će pripremiti i set mjera kojima će se racionalizovati broj i vrsta programa, kreirati sistem studiranja na nacionalnim identitetskim disciplinama koje su ugrožene zbog slabog interesovanja studenata te obezbijediti zaštita i opstanak programa od opšteg javnog interesa za RS.

Iz banjalučkog Univerziteta kažu da je u njihovim strateškim ciljevima i sada visoko postavljena internacionalizacija i međunarodna saradnja.

Aktivno učestvujemo na sajmovima obrazovanja u Srbiji, a jačamo i saradnju sa velikom brojem evropskih i svjetskih univerziteta. Medicinski fakultet u Banjaluci upisaće oko 100 stranih studenata, a jedna od prednosti koju nudimo strancima su i besplatni kursevi srpskog jezika, naveli su iz Univerziteta u Banjaluci.

Da se više mora raditi na dovođenju studenata smatra i prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

Prvi korak koji bi se mogao preduzeti je da studentima iz Srbije ponudimo stipendije, jer je to značajno tržište za naša dva univerziteta, rekao je Vladičić.

Konkurentnost

U resornom ministarstvu navode da obrazovne ustanove iz inostranstva nisu značajno konkurentnije u odnosu na domaće fakultete.

Besplatno obrazovanje u Sloveniji je bilo konkurentno u odnosu na naše do 2020, kada smo i mi uveli besplatno visoko obrazovanje. Kada je u pitanju kvalitet studija, i tu smo konkurentni, jer su naši fakulteti akreditovani, rekli su u resornom ministarstvu.