Bill Gates je 1999. izrekao 15 predviđanja za budućnost i bio prilično precizan

Osoba za koju su vjerovatno svi na svijetu čuli – Bill Gates – je 1999. godine napisao knjigu pod nazivom “Business @ the speed of thought” u kojoj je iznio 15 prilično hrabrih predviđanja za budućnost.


Foto: Bill Gates
Foto: Bill Gates

Tako nešto je često nezahvalno raditi jer se tehnologija i svijet prebrzo mijenjaju da bismo mogli predvidjeti dalje od godinu ili dvije, no BIll Gates je to relativno dobro “odradio”. Mnoga njegova predviđanjaiz knjige su se obestinila i pokazao se kao osoba koja dobro razumije tehnologiju i kuda ona ide, makar je polako “ispao iz igre”.

Gates se danas više bavi filantropijom nego tehnologijom, što je izuzetno pohvalno, no još uvijek je u toku sa svim relevantnim događanjima. U ovom tekstu ćemo vidjeti što je on to predvidio i koliko je bio blizu realnosti. Prije nego se pozabavimo time, preporučili bismo vam tu knjigu bez obzira što je napisana prije 18 godina. Mnogo toga možete naučiti iz dotične knjige, te vidjeti kako razmišlja Bill Gates.

1) Stranice za usporedbu cijena – Bill Gates je uknjizi napisao da očekuje u budućnosti da će postojati automatizirane web stranice koje će prikupljati podatke o cijenama proizvoda kako bi ljudi mogli jeftino kupiti ono što ih zanima. Mnoge stranice su napravljene sa ovom svrhom, a nek od njih su NextTag i PriceGrabber.