BiH po broju vakcinisanih studenata na posljednjem mjestu

Statistički podaci pokazuju da se BiH nalazi na posljednjem mjestu kada je u pitanju vakcinacija studenata.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Bosni i Hercegovini je do sada vakcinisano svega 1,5 odsto studenata, koji su, prema sitraživanjima superprenosioci korona virusa.

Advertisements

Istraživanja su pokazala da je supernosilac virusa korona osoba do 25 godina starosti, nevakcinisana, obrazovana, koja ne poštuje mjere nošenja maske i socijalne distance, a studenti predstavljaju grupu koja ima najviše predrasuda prema vakcinaciji i ne vjeruju u njenu djelotvornost, prenosi Mondo.

Kako se navodi, opšte zastupljeno stanovište studenata koji ne žele da se vakcinišu je da virus neće razviti teže oblike bolesti kod osoba koje su na vrhuncu snage i nemaju hronične bolesti.

Advertisements

Među 15 evropskih država za koje su objavljeni statistički podaci BiH se nalazi na posljednjem mjestu sa svega 1,5 odsto vakcinisanih studenata. Ispred naše zemlje nalaze se Srbija na 12. mjestu mjestu sa 20 odsto, a ispred BiH su i Crna Gora sa 15 i Bugarska sa 10 odsto.

Lideri po broju vakcinisanih studenata su Švedska sa 70 odsto, Italija sa 60 i Danska sa 57 odsto.

U našem regionu najviše vakcinisanih studenata, 35 odsto, ima u Sloveniji, a na drugom mjestu je Hrvatska, gdje je vakcinisan svaki četvrti student.