BiH dobila predstavnike na ”Internacionalnoj olimpijadi njemačkog jezika”

U petak je pod pokroviteljstvom Goethe Instituta u Sarajevu održano Državno takmičenje iz njemačkog jezika pod nazivom "Olimpijada njemačkog jezika 2018.". Takmičenje je okupilo više od 40 učesnika, tačnije pobjednika regionalnih takmičenja iz cijele BiH uzrasta od 14 do 17 godina.


Uručenje nagrada pobjednicima

Učesnici su imali priliku pokazati svoje jezičke vještine u tri nivoa “Evropskog referentnog okvira” A2, B1 i B2.

Prvo mjesto osvojila je Sarah Nuhić u kategoriji B2, Sara Zulić bila je najbolja u kategoriji B1, te su na taj način ostvarile plasman na ‘’Internacionalnu olimpijadu njemačkog jezika 2018“ koja će se održati u augustu u njemačkom Freiburgu.  Treće mjesto u kategoriji A2 pripalo je Melihi Hodžić.

Diplome

– Iako sam naporno radila i učila kako bih ostvarila najbolje rezultate, iskreno nisam očekivala pobjedu. Ovo je za mene pravo iznenađenje. Tokom takmičenja sam se jako dobro zabavila, upoznala mnogo novih prijatelja i svakako radujem se učešću na Internacionalnoj olimpijadi. Vjerujem da ću u Freiburgu dobro predstavljati našu zemlju i da ćemo se otamo vratiti sa nagradama, istakla je Sarah Nuhić, pobjednica nivoa B2 na ovogodišnjoj Olimpijadi njemačkog jezika.

Goethe Institut ovakvu vrstu takmičenja provodi u više od 70 zemalja svijeta s ciljem unaprjeđenja interkulturalnog dijaloga i promoviranja njemačkog jezika.

(STUDOMAT.ba)