“BiH će da krene putem kulture dijaloga i tolerancije”

Članovi debatnog kluba Pale: Ivana Koroman, Nataša Lizdek i Aleksandar Vladičić izabrani su za predstavnike Bosne i Hercegovine i Centra za kulturu dijaloga na Svjetskom debatnom takmičenju 2013. godine, koje se održava u Irskoj.


Foto: Milica Brčkalo

Članovi debatnog kluba Pale: Ivana Koroman, Nataša Lizdek i Aleksandar Vladičić izabrani su za predstavnike Bosne i Hercegovine i Centra za kulturu dijaloga na Svjetskom debatnom takmičenju 2013. godine, koje se održava u Irskoj.

Advertisements

Razgovarala: Milica Brčkalo

Foto: Milica Brčkalo
Foto: Milica Brčkalo

Sa Ivanom i Natašom smo razgovarali u toku jedne od debatnih sekcija na kojima se vrijedno spremaju. Pored odgovora na sljedeća pitanja one ističu da je uspjeh tu zahvaljujući timskom radu sa Aleksandrom, koji je ovom prilikom bio odsutan.

Šta vas je navelo na to da postanete članovi debatnog kluba vaše škole?

Nataša: Ja sam odlučila da postanem član debatnog kluba, prije svega, zato što sam željela da poboljšam svoje samopouzdanje, da bih imala bolje javne nastupe koji će mi sigurno biti potrebni u životu. Također sam htjela da unaprijedim svoju logiku i kritičko razmišljanje o svemu oko sebe.

Ivana: Oduvijek sam gajila ljubav prema lijepoj riječi i prema govorništvu. Nekako mi je debata pružila najviše mogućnosti da napredujem i da se retorički usavršavam.

Koliko vas to članstvo i aktivnosti ometaju u ispunjavanju školskih obaveza?

Ivana: Kada se nešto voli onda je moguće sve to uskladiti jer, ja zaista volim debatu, uživam u istraživanju za debatu i uživam u onih nekoliko minuta svog javnog govora, tako da mi školske obaveze ne predstavljaju problem, uspijevam da ih uskladim.

Možete li mi reći šta se podrazumijeva pod debatom?

Nataša: Pod debatom podrazumijevamo jednu argumentovanu raspravu. Debata ne predstavlja sukob između dvije osobe nego sukob između njihovog mišljenja, što omogućava da se svaka tema, svaka stvar, sagleda sa obje strane, pozitivne i negativne.

Kako i koliko dugo se spremate za takmičenje?

Ivana: U zavisnosti od broja teza, svaka teza je zasebna i svaka zahtijeva ogroman istraživački rad. Na takmičenju, najčešće, imamo po tri teze koje dobijemo oko mjesec dana prije takmičenja. Prvo slijedi istraživanje, nakon toga slijedi smišljanje strategija i onda set unakrsnih ispitivanja, kada dođemo na takmičenje imamo već jednu kompletnu strategiju koja se, naravno, može doraditi zavisno od slučaja do slučaja tokom same debate.

Zašto smatrate da je debata i kultura govora uopšte važna?

Advertisements

Nataša: U današnjem društvu u kojem često možemo primjetiti da ima mnogo predrasuda i diskriminacija odnosno  odsustva kulture dijaloga, debata je savršen način da se to usadi, da to postane odlika cijelog našeg društva, a ne samo pojedinaca.

Kako ljudi u vašoj okolini reaguju na to što vi radite?

Ivana: Zavisi. Vrlo često budu oduševljeni našim retoričkim sposobnostima, ali nekada im nije jasno šta je to zapravo debata. I kada slušaju neku debatu ubijeđeni su da je to što mi govorimo u debati naše lično mišljenje i da mi mislimo isključivo to što smo rekli. Međutim, ne. Debatant nema svoje lično mišljenje tokom debate, on se isključivo vodi činjenicama u sklapanju argumentacijske linije za afirmaciju, odnosno negaciju, u zavisnosti od toga šta predstavlja.

Koliko je kultura govora i to što vi predstavljate prisutna u našem društvu?

Ivana: Jako malo i zbog toga je izuzetno važna prisutnost Centra za kulturu dijaloga na ovim prostorima i važno je da se debata njeguje, da se uključi što veći broj mladih ljudi. Jer zapravo na mladima svijet ostaje i važno je da oni budu orjentisani u jednom pozitivnom smjeru da znaju da gaje toleranciju, da postanu bolji ljudi. Ne samo da usavrše retoričke sposobnosti, jer je to, u ovom slučaju, najmanje važno. Mnogo je važniji krajnji cilj debate koji ona postiže, to je razvijanje kulture dijaloga i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.

Da li vam je odgovornost pred predstojeće takmičenje u Irskoj veća, s obzirom na to da sada predstavljate cijelu Bosnu i Hercegovinu? Da li postoji trema?

Ivana: Nekako smo navikli da se za svako takmičenje spremamo najbolje što možemo. I za ovo ćemo se, zasigurno, spremati tako. Treme uvijek ima. Mislim da će za ovo takmičenje ona biti veća, samim tim što predstavljamo  Bosnu i Hercegovinu kao jednu državu. Naš zadatak jeste da predstavimo da BiH nije onakva kakvom se zapravo čini nekim drugim ljudima, dosta njih ima predrasude. Mi ćemo da pokažemo da i BiH, iako jedna poslijeratna zemlja može i hoće da krene jednim putem kulture dijaloga i tolerancije.

Koje su vam teze za predstojeće takmičenje?

Ivana: Postoje već neke teze i one se, uglavnom tiču slobode na internetu. Ali pošto je to jedan svjetski rang takmičenja biće ogroman broj impromptu teza. Impromptu znači dobiti tezu sat vremena prije same debate. U tih sat vremena vi morate da osmislite apsolutno sve. I argumentaciju i da to valjano potkrijepite i da osmislite unakrasno ispitivanje.

Šta očekujete od takmičenja u Irskoj?

Nataša: Na takmičenju svakako očekujemo da ćemo biti najbolji što možemo i nadamo se da će to biti bolje u odnosu na sve druge.

(STUDOMAT.ba)