Biblioteka u kojoj čitaoce zatvaraju u kaveze

Svi koji vole knjige znaju da je posjeta bibliotekama divno iskustvo. Međutim, za one koji se nađu u Irskoj i odluče da posjete Maršovu biblioteku emotivno iskustvo može biti malo drugačije. Naime, tokom 18. vijeka posjetioci ove biblioteke bivali bi zatočeni u kavezima.


marshcages
Vergitterte Lesenischen befinden sich in der alten Marsh?s Library in Dublin. Sie wurde 1701 gegr¸ndet und war die erste ˆffentliche Bibliothek von Dublin. Die Gitter dienten dem Diebstahlschutz. Dublin ist die Hauptstadt Irlands und liegt an der Ostk¸ste der Insel Irland.(Undatierte Aufnahme)null

Maršovu biblioteku osnovao je 1707. godine u Dablinu nadbiskup Narcis Marš. Ova biblioteka je imala brojne knjige, a mnoge među njima bile su veoma rijetke i, stoga, veoma vrijedne. Zato se biblioteka veoma brzo našla na meti lopova. Samo tokom prve decenije postojanja iz Maršove biblioteke ukradeno je više od hiljadu naslova, prenos mreza-mira.net.

U cilju zaštite knjižnog fonda dosjetljivi bibliotekari su napravili tri mala udubljenja u zidu sa vratima od žice. Ako bi neko od posjetilaca želio da čita neku rijetku i vrijednu knjigu on bi morao da pristane da ga zatvore u tom svojevrsnom kavezu kako ne bi bili u iskušenju da pobjegnu sa knjigom.

Ovo je bila prva javna biblioteka u Irskoj. Bilo je to vrijeme kada je ideja mjesta na kome bi ljudi mogli doći, uzeti knjigu i onda je, nakon čitanja, vratiti još uvijek bio nov koncept.

Maršova biblioteka je i dalje otvorena, a kavezi i dalje u funkciji, mada niko više ne očekuje da ljubitelji knjige budu zatvoreni u kavez tokom čitanja.

(STUDOMAT.ba)