Besplatne studije u Sloveniji

Blizina, sličan jezik i kultura, uređen studentski život i besplatne studije razlozi su zašto studenti biraju Sloveniju.


Slovenija

Slovenija je poslednjih nekoliko godina interesantna za studije zbog činjenice da su osnovne i Master studije za studente sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore besplatne. Osnovne studije traju četiri godine i najčešće na slovenačkom jeziku, dok Master studije traju dvije godine i postoje programi na engleskom jeziku. Naravno, mislimo na državne univerzitete.

Advertisements

Glavna četiri državna univerziteta su u Ljubljani, Mariboru, Primorska i Nova Gorica. Jedini univerzitet koji je na Šangajskoj listi je Ljubljana pa se preporučuje da se studira tamo, i rangiran je slično kao Univerzitet u Beogradu.

Prijava na studije počinje u februaru i traje do jula (na nekim univerzitetima i do septembra). Preporučuje se ranija prijava, sa naknadnim slanjem mature ili uverenja o diplomiranju. Ono što je specifično za Sloveniju je da za finalni upis morate imati boravišnu dozvolu.

Advertisements

U Sloveniji su mjesečni troškovi oko 500 eura, a mogu biti i manji. Postoje različite studentske olakšice i popusti, a sa studentskom vizom može se raditi part-time studentski posao.

Preporučujemo saradnju sa slovenačkom agencijom 2TM, koja je nacionalni posrednik za upis na državne fakultete, dobijanje vize i boravišne dozvole.

(Mreža-mira.net)