Berlin: Kamion s 25 tona prikupljene pomoći krenuo za BiH

Povodom situacije koja je zadesila našu zemlju grupa studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Berlinu organizovali su akciju prikupljanja potrepština za stanovnike područja pogođenih poplavama u našoj zemlji.


Berlin pomoc poplave 2014

Povodom situacije koja je zadesila našu zemlju grupa studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Berlinu organizovali su akciju prikupljanja potrepština za stanovnike područja pogođenih poplavama u našoj zemlji.

Prikupljanje pomoći, koje je u ponedjeljak, 19. maja inicirao Jasko Drnda, je zbog potreba većih kapaciteta dva puta premiještano u veću salu, da bi teret u utorak, 27. maja 2014. godine, bio utovaren u skladištu u sjevero-zapadnom berlinskom kvartu Tegel. Iako je bilo planirano da prikupljanje pomoći traje tri dana i taj rok je pobijen na apel mnogih koji su pomoć dostavljali sve do posljednjeg dana.

Kamion s 25 tona pomoći je trenutno na putu prema Bosni i Hercegovini. Pod njegovom ceradom se nalazi nekoliko hiljada litara vode, više tona brašna, šećera i soli, zatim hrane za bebe i odrasle, pelena i higijenskih potrepština. Dobri ljudi koji žive, rade ili studiraju u Berlinu, a među kojima nisu samo Bosanci i Hercegovci, su također donirali i gumeni čamac, zaštitne maske, vreće za smeće, lopate, čelične metle i drugi alat za čišćenje ulica.

Vrlo bitno za naglasiti jeste da je u Bosnu i Hercegovinu poslano i 10.000 potpuno novih visokokvalitetnih radnih odijela, koje će sigurno biti od velike koristi vrijednim volonterima koji svakodnevno rade na čišćenju velikog broja poplavljenih gradova, sela i zaseoka.

U posljednjih nekoliko dana, pored ove grupe, pomoć za unesrećene u BiH je skupljalo i još nekoliko neformalnih grupa i organizacija. Prije svih tu se ističu Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu (IKB), neformalna grupa “Srce za BiH”, kao i organizatori Festivala nove umetnosti iz Srbije “Serbinale”, koji se održava u Berlinu. IKB je već poslao oko 20 tona pomoći za BiH, kamion sa pomoći neformalne grupe “Srce za BiH” i “Serbinalea” se također očekuje ubrzo. održan je i humanitarni koncert na kojem je za pomoć unesrećenima na Balkanu nastupilo nekoliko izvođača iz više evropskih zemalja.

– Svjesni činjenice da u ovim torbulentnim vremenima, kao i u ratu, postoje pojedinci, kriminalci, koji iz tuđe nesreće nastoje napraviti profit, te na taj način oštetiti i životno ugroziti one koji u ovom momentu zavise od pomoći koja stiže u mjesta u kojima žive, preduzeli smo određene mjere predostrožnosti kada je u pitanju dostava i distribucija paketa pomoći. Naša akcija prikupljanja pomoći je direktno podržana od strane Ambasade BiH u Berlinu. Kad je riječ o organizacijama u BiH, radimo u koordinaciji sa tuzlanskom nevladinom organizacijom “Zemlja djece”. Finalno odredište kamiona koji je jutros krenuo na put jeste Tuzla, gdje stiže u petak. Iz Tuzle ćemo putem ličnih poznanika i osoba od povjerenja slati pakete pomoći u nekoliko gradova, u kojima će se spomenuti paketi dijeliti “iz ruke u ruku”, bez ikakvih posrednika i skladištenja robe, a sve u cilju onemogućavanja bilo kakvih malverzacija sa podjelom pomoći, navodi Samir Beharić, student druge godine Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te trenutni stipendista Erasmus Mundus programa na Freie Univerzitetu u Berlinu, koji je i jedan od organizatora ove akcije.

Na kraju, organizatori naglašavaju da 25 tona pomoći nije sva roba upućena ka BiH. U skladištu na Tempelhofu, gdje je vršen utovar robe u utorak, nalazi se još 10-ak tona dobara koja će se u što skorijem roku, također uputiti za Bosnu i Hercegovinu.

(STUDOMAT.ba)