BBI banka: Objavljena imena dobitnika prvih 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel

Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, donijela je odluku o dodjeli prvih 100 stipendija za školsku 2014/2015. godinu iz kategorije Fond „Sheikh Saleh Kamel“ za region 1 - sjeverozapadna BiH.


bbi bank cover

Na osnovu odredbi Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata BBI, Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je odluku o dodjeli prvih 100 stipendija za školsku 2014/2015. godinu iz kategorije Fond „Sheikh Saleh Kamel“ za region 1 – sjeverozapadna BiH.

Imena korisnika stipendija bit će objavljena na stranci BBI banke (bbibanka.com.ba) i u poslovnicama BBI banke.

Ukupno će iz Fonda Sheikh Saleh Kamel biti dodijeljeno 500 stipendija. BBI banka će u petak 30. januara ove godine u dnevnim novinama objaviti konkurs za dodjelu sljedećih 100 stipendija za region 2, odnosno sjevernu BiH. Ovaj region obuhvata teritoriju Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, te Distrikt Brčko.

Nakon provedene procedure za drugu regiju bit će raspisan konkurs za region centralne BiH koji obuhvaća teritoriju Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog Kantona i općine: Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica. Potom će biti raspisan konkurs za region jugozapadne BiH koji obuhvaća teritoriju Herecegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i kantona 10, te općine: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Berkovići, Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Kalinovik i Foča. Zadnjih sto stipendija bit će dodijeljeno za region centralne i istočne BiH koji obuhvata teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, te općine: Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, Lukavica, Sokolac i Han Pijesak.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

O mjestu i vremenu potpisivanja ugovora i ceremoniji dodjele stipendija, studenti će biti obaviješteni putem stranice BBI banke. Stipendije će biti isplaćene putem studentskog računa koje su učenici ili njihovi zakonski zastupnici, odnosno studenti obavezni otvoriti kod BBI banke prije potpisivanja ugovora u roku od deset dana od dana objavljivanja spiska dobitnika.

Za otvaranje studentskog računa potrebno je priložiti CIPS potvrdu o prebivalištu i kopiju LK. Maloljetni dobitnici stipendije trebaju doći sa roditeljem/starateljem (koji trebaju dostaviti CIPS-ovu potvrdu) i priložiti rodni list djeteta.

Dobitnici stipendije prilikom dolaska u poslovnice BBI banke trebaju naglasiti da je svrha otvaranja računa priliv sredstava od stipendije kako bi otvorili isključivo „STUDENTSKI TEKUĆI RAČUN“ na koji se ne obračunava mjesečna naknada, saopšteno je iz BBI banke.

(STUDOMAT.ba)