Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je javni poziv za dodjelu Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost za 2018. godinu.


Pravo prijave na konkurs imaju novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije, piše portal Stipendije.ba.

Svake godine bira se deset novinara koji će sprovesti temeljito istraživanje o nekoj od tema značajnih za region i Evropsku uniju, a tema odabrana za 2018. godinu je “Istina”.

Izabrani kandidati će dobiti stipendije u iznosu od 2.000 eura te iznos od maksimalno 2.000 eura za troškove putovanja i izvještavanja, superviziju i mentorstvo urednika, kao i priliku da unaprijede svoj rad kroz učešće na međunarodnim seminarima i da njihovi radovi budu objavljeni u najuticajnijim regionalnim i međunarodnim medijima. Pored toga, bit će dodijeljene nagrade za tri najbolje priče izabrane od međunarodne komisije.

Rok za slanje prijava je 12. mart 2018. godine.

Prijavni formular, uputstva i više informacija o stipendijama možete pronaći na oficjelnoj web stranici Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost.

(STUDOMAT.ba)