Azra Dedić – prva u BiH zaposlena osoba s Daunovim sindromom

Azra Dedić je dvadesetčetverogodišnja djevojka iz Bihaća koja ima Daunov sindrom i koja ruši sve predrasude koje mogu postojati u vezi s osobama s posebnim potrebama – ona je u Bosni i Hercegovni prva zaposlena osoba s Daunovim sindromom.


37328909 10209669147765241 1927648676121935872 n

Rođena s Daunovim sindromom, Azra je osnovno i srednje obrazovanje završila u Bihaću, svom rodnom gradu u kom je svima dobro poznata i rado viđeno lice. Ona je djevojka koja ne zna za prepreke, ne zna šta znači odustati, svijetla tačka našeg društva puna pozitive, nosilac crnog pojasa u džudu „prvog dana“, te dobitnik mnogih nagrada i priznanja, prenosi mreza-mira.net.

Kod mene nema teško ili teže, kod mene je sve lahko. Kod mene nema predrasuda, ja rušim sve pred sobom!, riječi su kojima je Dedić sebe opisala. Hrabra, uporna i puna pozitivne energije, Azra je zaposlena u Bihaću i time je dokazala da jest i može biti koristan član društva.

Pored toga što svoj zadatak na poslu obavlja redovno, odgovorno i kako sama kaže – bez privilegija, Azra je veoma uspješna i u sportu: džudo već nekoliko godina trenira u klubu „Una“ u Bihaću koji joj je, kako ističe, druga porodica. Učesnik je brojnih takmičenja i dobitnik mnogih nagrada, a među njima joj je najvažnije srebro sa Svjetskog prvenstva u džudu koje joj, veli, sija kao zlato.

Dobila je i nagradu i priznanje od Saveza za sport i rekreaciju invalida Federacija Bosne i Hercegovine, te Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, a nagrade od Sportskog saveza USK za najboljeg sportistu u 2017.godine je samo jedna u nizu Azrinih titula.

Iako rođena u ratnom periodu, pod teškim okolonostima, nikada nije prihvatala poraz i uvijek je koračala dalje. Prohodala je sa 19 mjeseci, progovorila kada je imala tri godine i, nakon toga, hrabrim koracima ruši prepreke pred sobom i korača za svojim snom. Kaže da želi biti majstor džuda, eli nastaviti raditi, truditi se, boriti i učiti jer je pred njom dug put.

Kao prva osoba s Daunovim sindromom koja je zaposlena u BiH, Azra je otvorila prostor za socijaliziraju osoba sa takvom dijagnozom i mogućnost da i oni postanu ravnopravni članovi društva. Pokazala je da njihovo uključivanje u volonterske i sportske aktivnosti nije nemoguće – osobe sa Daunovim sindromom vole društveno korisne poslove i druženje.

Azra je završila srednju umjetnički školu, koja joj je pomogla da razvije svoj talent za crtanje. Kako sama kaže – odlično joj ide crtanje mrtve prirode. Zahvaljući svom talentu i želji za uspjehom, Azra je postala koristan dio društva, odličan primjer mladima i osobama s posebnim potrebama pokazujući im da je „sve moguće, sve na dohvat ruke, samo se čovjek ne smije predati!“

Ova mlada djevojka je dokaz da nedostižnog cilja – nema! Motivacija je svima i sjajna zvijezda vodilja.

Svi me pitaju kako sve stižem, a ja ni sama nisam ni svjesna toga. Ljudima preporučujem da ne odustaju, neka se bore kroz život i samo sebe gledaju i samo naprijed!, ističe Dedić, te dodaje da nikada u životu ništa nije dobila na „lijepe oči“ i naglašava da je zahvalna svojoj porodici i prijateljima i svom klubu na nesebičnoj podršci koju joj pružaju sve ove godine jer, kako kaže, sama ne bi mogla.

Pred Azrom je dug put jer želi položiti za sve dane crnog pojasa u džudu, sprema se za brojna takmičenja i obavlja poslovne zadatke. Zna da će joj trebati još mnogo truda, volje i požrtvanosti na „putu do zvijezda“ i da će u tome, kao i u svemu dosadašnjem putu, uspjeti. Već do sada je ispisala historiju, ali nastavlja pisati stranice knjige svoga života koje mnogi s nestrpljenjem očekuju jer iz njenog primjera vide koliko toga je ipak moguće.

(STUDOMAT.ba)