Atlantbh Virtual DevDay 2020 – generalna proba za rad u IT sektoru

Virtual DevDay je online radionica za razvoj web aplikacija koja učesnicima pruža priliku da osjete atmosferu rada u timu, radeći na stvarnom zadatku sa instrukcijama od strane klijenta.


Virtual DevDay linkedin

Iako postoji puno informacija o različitim ulogama dostupnim u IT industriji, mladi ljudi rijetko dobijaju priliku da testiraju rad na tim pozicijama prije zaposlenja. DevDays radionica je prilika za iskustvo iz prve ruke, gdje možete isprobati poziciju po svom izboru, a s obzirom da se ne radi o pravom poslu, nemate ogromnu odgovornost na ramenima i imate pravo na greške. Jedna od velikih prednosti same radionice su mentori za svaku od pozicija u vidu iskusnih Atlantera, koje možeš pitati sve što želiš i koji će ti pokazati put do pravog rješenja.

Advertisements

Prethodnih godina smo održavali naše DevDay radionice širom zemlje, od Bihaća do Sarajeva, a s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom COVID-19, ove godine provodimo svoju radionicu putem interneta. Ipak, edukaciju je nemoguće ograničiti i želimo dati sve od sebe kako bismo pružili mogućnost učenja svim budućim IT stručnjacima.

Na koje se pozicije možeš prijaviti?

Prijaviti se mogu studenti bilo kojeg fakulteta u Bosni i Hercegovini, a prijave mogu biti timske ili pojedinačne. Pozicije koje svaki tim treba imati su:

Software Engineer – biće potrebno da kreiraš korisnički interface koristeći komponente i template-e zasnovane na dizajn mock-upima, spajajući ih u funkcionalnu frontend aplikaciju.

Od tebe se očekuje da implementiraš nove funkcionalnosti i ispraviš greške na postojećem kodu aplikacije. Sa ostatkom tima ćeš biti u konstantnoj komunikaciji kako bi sve radilo kako treba, u skladu sa svim specifikacijama i dizajnom. Radit ćeš sa tehnologijama kao što su Ember.js, Java Play, HTML i CSS.

Potrebno je da: poznaješ osnove OOP-a, barem jedan programski jezik, i alate za reviziju koda, kao što je Git.

QA / Test Engineer – od tebe će se očekivati ​​da brzo usvojiš domensko znanje o aplikaciji, razumijevajući kako ona funkcioniše i koja je svrha njenih karakteristika. Poboljšat ćeš i proširiti ponuđeni test suite, te napisati funkcionalne testne skripte za aplikaciju. Također ćeš koristiti i ručno i automatizacijsko testiranje za otkrivanje i iskorjenjivanje grešaka.

Advertisements

Potrebno je da: si osoba sa okom za detalje, koja može dobro komunicirati, i koja je spremna izazvati ili ispitivati ​​developera kada god je to potrebno.

UX / UI Designer – od tebe se očekuje da procijeniš korisničke potrebe, te da izvršiš njihovu evaluaciju sa product owner-om i developerom . Svoje ideje ćeš predstaviti putem storyboarda, process flowa i sitemapa. Dizajnirat ćeš elemente korisničkog interfejsa kao što su meni, kartice i widgeti.

Potrebno je da: si kreativna osoba sa neobičnim načinom razmišljanja i jasnim razumijevanjem pravila dizajna i korisničkih funkcija.

Product Owner / Scrum Master – od tebe će se očekivati ​​da organizuješ i upravljaš zadacima svog tima koristeći principe agilnog projekt menadžmenta. Raspoređivat ćeš obaveze u timu i pobrinuti se da budu ispunjene prema rasporedu. Bićeš glavni kanal komunikacije između svog  tima i klijenta, osiguravajući da tim pravi tačno ono što klijent želi, a sve to optimizirajući postojeće procese i uklanjajući sve potencijalne prepreke u radu.

Potrebno je da: posjeduješ jako dobre vještine organizacije i komunikacije, te da razumiješ sve uloge u timu.

Kada je Virtual DevDay?

 Ovogodišnji Virtual DevDays održat će se 9. i 10. jula online. Prijave su trenutno otvorene i možeš se prijaviti putem ovog linka do 23.59h, 1. jula 2020. godine.

Detaljnije informacije o radionici i zadacima dobit ćeš putem e-maila nakon što popuniš prijavu.