Aplicirala na šest američkih univerziteta i primljena na svih šest!

Mlada Zeničanka Imman Merdanović (19) aplicirala je na šest američkih univerziteta te je na svih šest i primljena, a nakon toga su se utrkivali ko će joj dati bolje uslove studiranja, piše Dnevni avaz.


imman m4
Imman Merdanović , Foto: Dnevni avaz

Mlada Zeničanka Imman Merdanović (19) aplicirala je na šest američkih univerziteta te je na svih šest i primljena, a nakon toga su se utrkivali ko će joj dati bolje uslove studiranja, piše Dnevni avaz.

Advertisements
Imman Merdanović , Foto: Dnevni avaz
Imman Merdanović , Foto: Dnevni avaz

Da, primljena sam na svih šest fakulteta pa sam teškom mukom odabrala jedan – kazala je Imman za Dnevni avaz.

Ona je aplicirala i primljena na najpoznatiji svjetski fakultet za muziku „Berklee College of Music“ (Boston), „Bennington College“ (Vermont), „St. Lawrence University“ (Njujork), „Clark University“ (Masačusets), „Smith College“ (Konektikat) te „Westminster College“ (Misuri). Iz svih šest američkih država stigli su pozitivni odgovori i pozivi da Imman započne studiranje baš kod njih, a da će joj oni pomoći oko vize i druge papirologije.

– Jedino mjesto koje internacionalnim studentima daje punu stipendiju je Amerika. Idući u srednju školu u Zenici, dobila sam priliku da dio školovanja provedem u Holandiji. Tamo sam živjela sa 100 studenata iz 100 različitih zemalja svijeta te sam od njih vidjela da apliciraju na više fakulteta pa onda biraju šta im je najbolje, jer imate jednu priliku ili gubite godinu života – priča Imman.

Nakon što je završila dvije osnovne škole „Miroslav Krleža“ i Osnovnu muzičku školu (Odsjek violina i gitara), Imman je prva dva razreda srednje škole završila u Prvoj gimnaziji Zenica, nakon čega je dobila priliku da, uz stipendiju, nastavi školovanje u prestižnoj školi „United World College“ u Mastrihtu (Holandija).

Svoje planove Imman je sročila u dvije-tri rečenice, od kojih bukvalno zastaje dah.

Advertisements

– Kad sam dobila pozitivne odgovore sa svih fakulteta, bila sam u velikoj dilemi. Ipak sam se odlučila za „St. Lawrence University“ u Njujorku, od kojeg sam dobila punu stipendiju kao najbolji aplikant ove godine. To je i najbolji fakultet s moje liste i slobodno mogu reći da sam se za njegovu aplikaciju i najviše napatila. Planiram studirati medicinu, a kao sporedne predmete sam izabrala glumu i italijanski jezik. Planiram biti i dio njihovog sportskog plivačkog tima i takmičiti se za univerzitet – kaže ova svestrana djevojka.

Velika ljubav

Njena najveća strast ipak je muzika i ističe da „prosto ne zna šta bi bez nje“.

– U slobodno vrijeme, kojeg baš i nemam mnogo, pjevam, snimam muzička videa, sviram gitaru i violinu, tu i tamo nastupam na koncertima. To me opušta i iako sam se odlučila za medicinsku karijeru, sasvim sam sigurna da ću se jednog dana ipak vratiti mojoj velikoj ljubavi – muzici. Također, veoma volim sport i već nekoliko godina se bavim plivanjem – dodaje Imman Merdanović.

(Dnevni avaz)