Anketa pokazala da većina studenata nije svjesna dobi u kojoj opada plodnost

Nedavno provedena anketa među studentima u Australiji dovela je stručnjake do zaključka da mladi imaju nerealnu percepciju o plodnosti i uspješnosti IVF-a ili potpomognute oplodnje.


frightened woman with positive pregnancy test
Foto: Envato

Nedavno provedena anketa među studentima u Australiji dovela je stručnjake do zaključka da mladi imaju nerealnu percepciju o plodnosti i uspješnosti IVF-a ili potpomognute oplodnje, prenosi n24.ba.

70 posto studenata koji su rekli da žele imati djecu složilo se da bi to voljeli ostvariti prije nego što postanu “prestari”, ali samo 46 posto žena i 38 posto muškaraca znalo je da plodnost žena počinje značajno opadati u periodu od 35. do 39. godine, a samo 18 posto muškaraca i 17 posto žena znalo je da plodnost muškaraca opada u dobi od 45. do 49. godine.

Zabrinjavajuće brojke zahtijevaju adekvatan pristup

Zabrinjava ova želja mladih da imaju djecu do određenog vremenskog roka, s nedostatkom svijesti o dobnom rasponu pada plodnosti, rekla je dr. Eugenie Prior, koja je provela istraživanje kad je bila na posljednjoj godini medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Melbourneu.

Ovo naglašava potrebu da se mladi ljudi educiraju, ne samo žene, o granicama plodnosti i žena i muškaraca, rekla je.

Odluka da imamo dijete obično je zajednička, stoga moramo biti sigurni da su sve strane dobro informirane.

Nakon 35. godine žene, rizik od gubitka trudnoće naglo raste

U dobi od 30. do 34. godine rizik od spontanog pobačaja je oko 15 posto, dok rizik u dobi od 35. do 39. godine skače na čak 25 posto. U slučaju trudnoće oko 40. godine života žene, 51 posto trudnoća završit će pobačajem. Ove se brojke temelje na nacionalnoj studiji na više od 630.000 žena i njihovih 1.2 miliona ishoda trudnoće u Danskoj od 1978. do 1992. godine.

Postoje iznimke od ovih dobnih raspona, rekao je reproduktivni endokrinolog, dr. Aaron K. Styer.

Postoje žene u kasnim 20-ima sa smanjenom rezervom jajnika, a postoje i žene u srednjim i kasnim 30-ima koje su normalno plodne i imaju normalne rezerve jajnika, rekao je.

Kako edukacija o plodnosti može utjecati na planiranje obitelji?

Više od jedne trećine studenata u spomenutoj studiji nije znalo da IVF rezultira uspješnim porodom samo u oko 5 posto slučajeva kod žena u dobi od 40 do 44 godine, a manje od 1 posto kod žena starijih od 44 godine.

Nacionalno istraživanje žena u reproduktivnoj dobi koje nemaju djece iz 2016. u SAD-u, otkrilo je da je 52 posto žena starijih od 35 godina reklo da bi donijele drugačije životne izbore da su znale za potencijal neplodnosti koji se povećava s dobi. Konačno, 23 posto žena reklo je da bi pokušale roditi dijete kad su bile mlađe da su znale više o tome što utiče na pad plodnosti.

Obrazovanje je samo jedan dio slike, tvrdi dr. Prior.

Moramo se zalagati za promjene u društvu koje će omogućiti mladima da imaju djecu onda kada je to biološki idealno, rekla je.