Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela

Diplomirana studentica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela.


Srn2019 7 29 1015821 0

Talentovana Anja, sa Pala, ističe da je igla grafička tehnika duboke štampe dobijena mehaničkom metodom direktnog graviranja u metalnu ploču i da je karakteristična po svojim baršunastim linijama, prenosi tip.ba.

Grafika funkcioniše na principu na kome su nekada štampane knjige – način preslikavanja, a dopušta ulazak u najsitnije detalje.

Postoje tri postupka grafičke tehnike. To su visoka štampa koja obuhvata drvorez i linorez, gdje rad na drvetu ili linoleumu nožićem režemo, zatim duboka štampa koja se radi na metalnim pločama, gdje se hemijskim putem uz pomoć kiseline jetka ploča i dobija određeni crtež. Tu je mehanički princip uz pomoć određenih grafičkih alatki koje mogu da naprave crtež koji kasnije prenosimo na papirP, priča Grujić.

Srn2019 7 29 1015821 1

Ona napominje da postoji i ravna štampa koja podrazumijeva rad na kamenu i na svilenom situ, ali da je njeno srce osvojila duboka štampa koja pruža najviše mogućnosti i imitira bilo šta jer tako pravi rad koji izgleda kao slika, kao crtež.

Anjini radovi su kombinacija tehnika bakropisa i akvatinte, a grafičke alatke koje koristi pri radu su igle, gladilice, šaberi, roleta, njihalica, presa.

Ona ističe  da ima tridesetak radova dimenzije 35 sa 50 centimetara i 50 sa 70 centimetara, da malom iglom crta i pravi skice rada.

Kako si nacrtao tako i ostaje, nema promjena kao sa olovkom. Mi grafičari to što radimo napravimo da bude kao odraz u ogledalu, objašnjava Grujić.

Srn2019 7 29 1015821 4

Za kvalitetan rad potrebno je dosta vremena jer je to dugotrajan proces koji obuhvata rad sa kiselinom koja se jetka, zatim suši i dodaje novi zaštini sloj grunda. Grujićeva navodi da je u ovoj godini za šest mjeseci uradila pet radova.

Figuracija i figurativno slikarstvo Grujić zanima i to je nešto u čemu želi da se razvija.

Odlučila sam se za figuraciju jer ona prati umjetnost otkako je postala. Tema kojom se bavim sve vrijeme jesu snovi – kako oni funkcionišu, utiču na čovjeka. Motivi su nestvarni, nesvakidašnji – mitološke priče, ističe Grujić koja je član Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Osim grafike koja je ispunjava, opušta i dozvoljava da uđe u sasvim drugi nestvarni, zamišljeni svijet, koji sa velikom emocijom prenosi na papir ili ploču, Grujić se bavi i slikarstvom i ima više od 100 slika.

Anja Grujić trenutno živi u Beogradu i planira da upiše master studije.

Ono o čemu ona sanja jeste da jednog dana ima samostalnu izložbu, pokuša da uspije i razvija u umjetnosti, te da njeguje i od zaborava sačuva savremenu umjetnost i neke njene specifične discipline.

(STUDOMAT.ba)