Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela

Diplomirana studentica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela.

 Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela

Talentovana Anja, sa Pala, ističe da je igla grafička tehnika duboke štampe dobijena mehaničkom metodom direktnog graviranja u metalnu ploču i da je karakteristična po svojim baršunastim linijama, prenosi tip.ba.

Grafika funkcioniše na principu na kome su nekada štampane knjige – način preslikavanja, a dopušta ulazak u najsitnije detalje.

Postoje tri postupka grafičke tehnike. To su visoka štampa koja obuhvata drvorez i linorez, gdje rad na drvetu ili linoleumu nožićem režemo, zatim duboka štampa koja se radi na metalnim pločama, gdje se hemijskim putem uz pomoć kiseline jetka ploča i dobija određeni crtež. Tu je mehanički princip uz pomoć određenih grafičkih alatki koje mogu da naprave crtež koji kasnije prenosimo na papirP, priča Grujić.

Ona napominje da postoji i ravna štampa koja podrazumijeva rad na kamenu i na svilenom situ, ali da je njeno srce osvojila duboka štampa koja pruža najviše mogućnosti i imitira bilo šta jer tako pravi rad koji izgleda kao slika, kao crtež.

Anjini radovi su kombinacija tehnika bakropisa i akvatinte, a grafičke alatke koje koristi pri radu su igle, gladilice, šaberi, roleta, njihalica, presa.

Ona ističe  da ima tridesetak radova dimenzije 35 sa 50 centimetara i 50 sa 70 centimetara, da malom iglom crta i pravi skice rada.

Kako si nacrtao tako i ostaje, nema promjena kao sa olovkom. Mi grafičari to što radimo napravimo da bude kao odraz u ogledalu, objašnjava Grujić.

Za kvalitetan rad potrebno je dosta vremena jer je to dugotrajan proces koji obuhvata rad sa kiselinom koja se jetka, zatim suši i dodaje novi zaštini sloj grunda. Grujićeva navodi da je u ovoj godini za šest mjeseci uradila pet radova.

Figuracija i figurativno slikarstvo Grujić zanima i to je nešto u čemu želi da se razvija.

Odlučila sam se za figuraciju jer ona prati umjetnost otkako je postala. Tema kojom se bavim sve vrijeme jesu snovi – kako oni funkcionišu, utiču na čovjeka. Motivi su nestvarni, nesvakidašnji – mitološke priče, ističe Grujić koja je član Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Osim grafike koja je ispunjava, opušta i dozvoljava da uđe u sasvim drugi nestvarni, zamišljeni svijet, koji sa velikom emocijom prenosi na papir ili ploču, Grujić se bavi i slikarstvom i ima više od 100 slika.

Anja Grujić trenutno živi u Beogradu i planira da upiše master studije.

Ono o čemu ona sanja jeste da jednog dana ima samostalnu izložbu, pokuša da uspije i razvija u umjetnosti, te da njeguje i od zaborava sačuva savremenu umjetnost i neke njene specifične discipline.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?