Ana je doktorirala na Oxfordu i evo njezinih 6 zlatnih savjeta: Sigurno će pomoći da završite studij u roku!

Ovi savjeti će vam sigurno pomoći da završite studij u roku. Ana objašnjava kako da "učenje ne bude mučenje."


Ana Ranitović
Ana Ranitović

Autorica ovog teksta, Ana Ranitović je suosnivač Campstera i social impact specialist na Fakultetu u Groningenu u Holandiji. Sociologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropologiju doktorirala na Fakultetu u Oxfordu kao Chevening i Clarendon stipendist.

Advertisements

Do sad je učila i predavala u sedam obrazovanih sistema širom svijeta, od Španjolske do Južne Koreje. Svoje višegodišnje iskustvo kanalizirala je u kreiranje više društveno korisnih i start-up projekata, i uvijek je otvorena za nove ideje.

Na doktorskom studiju na Oxfordu Ana Ranitović se, dok je pohađala obavezne i fakultativne online kurseve, suočila s ozbiljnim nedostatkom na području motivacije.

Imala je dojam da je prepuštena sama sebi kao i da je socijalni element u procesu učenja u online kursevima dominantno zanemaren. Nakon što je doktorirala, vratila se u Srbiju i sa svojim timom došla na ideju da pokrene online platformu koja će izbjeći sve negativne aspekte s kojima se tokom studija suočavala i omogućiti da učenje ne bude mučenje.

Ana je otkrila kojih su to šest zlatnih savjeta kad učimo, na koji način si možemo olakšati usvajanje novih informacija, i to na osnovu osobnog, ali i iskustva tisuća korisnika koji su prošli kroz Campster.

– Moj sistem se temelji na pripremnim aktivnostima i redovitom radu – nažalost, nemam recept za blic spremanje ispita. S druge strane, ovaj sistem je manje stresan i potiče razumijevanje i dugoročno pamćenje, kaže Ana.

1. Saznajte iskustva starijih generacija

Upoznajte uspješne studente iz starijih generacija i raspitajte se unaprijed o zahtjevima različitih profesora, o spremanju ispita, o strategijama koje su njima pomogle da savladaju različite predmete. Bez obzira na savjete općeg tipa svaki smjer, i svaki predmet, je priča za sebe.

Advertisements

2. Pišite dok slušate predavanje

Idite redovno na predavanja i na njima aktivno slušajte i radite bilješke. Pisanje potiče pamćenje. To će dijelom skratiti vrijeme potrebno za spremanje ispita kasnije.

3. Ne podcrtavajte tekst tokom prvog čitanja

Ponavljajte u krugovima i nemojte odmah početi s podcrtavanjem. Kad spremate ispit prvo jednom pročitajte jednu cjelinu (npr. poglavlje) bez podcrtavanja. U prvom čitanju nemojte se previše zadržavati na detaljima, već probajte razumjeti smisao. Ne možete razdvojiti važno od manje važnog prije nego što prvo pročitate cijeli tekst.

4. Lagano s flomasterima

U drugom krugu čitanja podvucite najznačajnije (i lagano s flomasterima!) i zabilježite ono što vam je nejasno ili o čemu možda imate drugačije mišljenje ili drugačiji pristup nego što je navedeno u knjizi. Kritički pristup gradivu pomaže razumijevanju gradiva pa samim tim i pamćenju. Dalje ponavljajte onoliko koliko vam vrijeme dozvoljava i obavezno obratite pažnju na primjere i kontekst kako biste sve povezali.

5. Zapisujte pitanja

Tokom ponavljanja bilježite što više pitanja i potpitanja u vezi materije i pri preslušavanju na ta pitanja odgovarajte. Vodite evidenciju o tome koja pitanja vam idu lakše a koja teže, i fokusirajte se na slabe tačke.

6. Isključite mobilni telefon

I savjet svih savjeta – dok učite isključite mobilni telefon i dok radite ne prekidajte rad. Ako vam ovo teže ide, onda učite u segmentima. Segment može za početak biti i 5-10 minuta neprekidnog rada, pa par minuta pauze, i s vremenom se produžava.

Danas zbog mobilnih telefona, društvenih mreža, dopisivanja i stalnih notifikacija svi imamo problem s pažnjom i ona se, kao i sve ostalo, mora vježbati. To znači da je bolje telefon odložiti sa strane.