Akademska godina počela lošom epidemiološkom slikom: Trećina studenata pozitivna na COVID-19

Na Medicinskom fakultetu u susjedstvu žele uvesti obavezne COVID potvrde, neki već najavili tužbe.


2659b beograd1
Univerzitet u Beogradu / Foto: Facebook

Srbija se nosi sa većim brojem zaraženih, te su odlučili su svoja predavanja organizovati po kombinovanom modelu, što znači da studenti teorijski dio nastave pohađaju online, dok se praktična nastava održava na fakultetu.

No, studente u Srbiji zanima hoće li i na drugim fakultetima uvesti obavezne COVID propusnice, kako je to uvedeno na Medicini.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zasad nema fakulteta koji su pokazali inicijativu da ih uvedu. Neki pokreti su čak najavili tužbe protiv Medicinskog fakulteta zbog uvođenja COVID propusnica. To je sramota. Medicinski fakultet je poslao pravu poruku javnosti, koliko je važna preventiva i svijest o značaju cijepljenja. On neće odustati od COVID propusnica, a ako se kojim slučajem i drugi fakulteti odluče za to, mislim da će to biti prava stvar, kaže za Telegraf.rs prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu i profesor Medicinskog fakulteta.

Kako je dalje otkrio, njihove su brojke iznimno zabrinjavajuće. Profesor pojašnjava kako je od ukupnog broja studenata koji su se testirali, čak trećina bila pozitivna na COVID.

Od 13. septembra do 19. septembra testirana su ukupno 362 studenta, a od toga je bilo pozitivno njih 116. Od 20. do 26. septembra testirano je 336 studenata, a pozitivna su 102. Kao i u populaciji, blizu 30 posto testiranih je pozitivno. Ono što je sigurno je da će nastava na fakultetima biti bolje organizovana nego tokom prošle godine jer smo sada uhodani i spremni za sve scenarije, ističe profesor Bulat.

S Medicinskog fakulteta u Beogradu pojašnjavaju kako će se teorijska nastava i dalje održavati online kao i prethodne akademske godine, a praktična nastava će podrazumijevati da studenti i profesori moraju ispuniti dva kriterija: u trenutku izvođenja nastave ne mogu imati nikakve simptome respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, moraju nositi maske ili imati negativne testove, odnosno COVID putovnicu.