Akademija za mlade lidere u civilnom društvu

Osnaživanje mladih i ostvarivanje njihovog potencijala za preuzimanje vodeće uloge u društvu oduvijek je bilo u fokusu rada Fondacije SHL. U našem radu mladi su nam partneri, te kroz edukacijske programe, savjetovanje, mentorstvo i podržavanje njihovih ideja zajedno pokrećemo promjene u društvu.


Potrebe mladih u BiH su naša glavna vodilja, zbog čega smo 2016. godine pokrenuli novi edukacijski program za mlade koji su svojim angažmanom u izvjesnoj mjeri dokazali kako mogu i žele utjecati na svoju okolinu te se ne plaše raditi stvari na drugačiji način, prenosi Mreža mira.

Advertisements

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu “ambasadori promjene”. Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

NAPOMENA: Ovaj program nije za mlade koji žele samo još jedan certifikat u nizu i priliku za putovanje i druženje nego za one koji se iskreno žele posvetiti radu u zajednici i kojima “raditi više od ostalih” ne predstavlja poteškoću već način da inspirišu i pokrenu ljude u svom okruženju.

Akademija ima za cilj obrazovati 20 mladih lidera/aktivista (dobi od 19 do 25 godina) po principima učenja putem angažmana u zajednici (eng. service-learning). Sastoji se od tri osnovna segmenta:

  • interaktivni tematski moduli sa pažljivo odabranim oblastima učenja,
  • realizacija vlastite inicijative svakog od polaznika kroz godinu dana,
  • obavljanje dvomjesečne prakse u organizacijama/institucijama/preduzećima prema afinitetima polaznika.

U fokusu programa je aktivizam polaznika, te njihov lični razvoj u ovoj oblasti, pa je pored usvajanja znanja i vještina, veliki dio programa posvećen razvoju specifičnih interesovanja polaznika. Polaznici u okviru programa imaju višestruke prilike za primjenu stečenih znanja kroz intelektualno izazovne i stimulativne sadržaje, kao i osnaživanje svog djelovanja kroz rad sa trenerima i mentorima. Dodatni sadržaji programa su studijske posjete relevantne za oblasti učenja, razgovori sa inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje.

Advertisements

Po uspješnom završetku programa, polaznici će biti detaljno upoznati s problemima našeg društva, posjedovati vještine za rješavanje tih problema, imati samopouzdanje da pokrenu druge, znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te na taj način postati uzori svojim vršnjacima i nosioci promjena u društvu.

Prijave na Akademiju otvorene su tokom cijele godine putem obrasca prijavnice. Nastavne aktivnosti za svaku narednu generaciju počinju na jesen, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH. Detaljne informacije o programu i selekcijskom procesu možete naći u Info paketu.

Za sva dodatna pitanja i informacija vezane za SHL-ov odjel Akademija slobodno nas kontaktirajte putem e-maila akademija@shl.ba ili na broj telefona 033 550 660.

Svi izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju na jednak način i muški i ženski rod.

(STUDOMAT.ba)