Afera “Diplome”: Zbog prodaje diploma inspekcija u BiH radi punom parom

"Ako ste došli na neki fakultet da kupite diplomu, vi je niste mogli kupiti od jednog čovjeka. U nizu je moralo biti još nekoliko ljudi."


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Inspektorat RS-a zbog afere “Diplome” svakodnevno je na terenu. Pod lupom su brojne privatne visokoškolske ustanove. Pomno se, kažu moraju pratiti i sve aktivnosti SIPE kako se ne bi ugrozile njihove aktivnosti.

 – Mi radimo kontole koje se tiču provođenja procedura i proštivanja odredaba zakona o visokom obrazovanju. Republička prosvjetna inspekcija trenutno vrši kontrole u smislu vođenja matičnih knjiga, evidentiranja svih neophodnih podataka, da li se nastavnici biraju u skladu sa zakonom, da li im se njihova zvanja dodjeljuju u skladu sa zakonom, rekla je Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću, navodi ATV.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Provjera diploma je proces koji u dobroj mjeri kasni i ide u jednom smjeru, smatraju profesori. Velika šteta osim obrazovanju nanesena je i društvu. Zbog toga je akcija cijele zajednice neophodna. U ovoj priči, poručuju potrebno je više profesionalnosti na svim stranama.

– Ova afera mislim da neće dati rezultate koje javnost očekuje iz tog razloga što mi nijedan proces nijednu stvar nismo doveli do kraja već načnemo, stanemo i kasnije se pozivamo da smo nešto pokušali. Mi smo izgubili moral, etiku i poštenje jer pogledajte ako ste vi došli na neku visokoškolsku ustanovu da kupite diplomu vi je niste mogli kupiti od jednog čovjeka to je moralo biti u nizu još nekoliko ljudi, rekao je Nenad Novaković, profesor na privatnom fakultetu.

U resornom ministarstvu, čekaju se prve informacije iz inspektorata. U ovakvim slučajevima nema povlaštenih, tvrdi ministar. Svi se moraju tretirati kako je propisano zakonom.

 – Najrigoroznija mjera ako se to utvrdi jeste da je neka visokoškolska ustanova izdavala nedozvoljene isprave, javne isprave poput diploma jeste oduzimanje dozvole za rad toj visokoškolskoj ustanovi. U ovakvim situacijama nema povlaštenih bez obzira da li je to državni ili javni univerzitet niti ja želim da pravim diskriminaciju, rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Državna agencija za istrage i zaštitu u akciji “Klaster” uhapsila je 11 osoba, među kojima su dekani, rektori, profesori i spoljni saradnici visokoškolskih ustanova. Između ostalog dokazano je da je diplome moguće kupiti na benzinskim pumpama. dok je na nekim univerzitetima za pet dana moguće postati doktor ili profesor, prenosi Bl-portal.com.