Advokatski tim Sebije Izetbegović će tražiti vraćanje zvanja i poništenje odluka Senata UNSA-e

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage o koja se odnosi na vjerodostojnost javnih isprava direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović sa postiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


esad oruc
Esad Oruč (Foto: BIR TV)

Kako je saopćeno, na osnovu izvršenog grafološkog vještačenja utvrđeno je da je obrazac indeksa autentičan, kao i svi potpisi profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Esad Oruč, član advokatskog tima Sebije Izetbegović, rekao je u razgovoru za Klix.ba da će advokatski tim tražiti da se Izetbegović vrate akademska zvanja te da se ponište sve dosadašnje odluke.

– Postoji direktna veza između sadašnje odluke Tužilaštva KS sa svi odlukama koje su Senat i rektor UNSA-e donijeli. Advokatski tim prof. Izetbegović je od samog početka bio u pravu. Mi smo sugerisali rektoru da se sačeka tužilačka odluka, da se cjelokupan proces ne provodi na osnovu indicija i percepcija koje su kreirane u javnosti nego na osnovu konkretnih odluka nadležnih organa, kazao je za Klix Oruč.

Kaže da je trebalo prije svega čekati tužilačku odluku koja se ticala vjerodostojnosti ocjena u indeksu sa magistarskog studija u Zagrebu.

Nakon odluke Tužilaštva KS, kaže Oruč, Senat i rektor UNSA-e trebali bi poništiti dosadašnje odluke.

– Tražit ćemo i vraćanje zvanja i stavljanje van snage svih odluka koje su donesene te da se uspostavi raniji radno-pravi status, kao akademski i naučni, zaključuje Oruč.

Tužilaštvo KS: Nema krivičnog djela, neće biti istrage o vjerodostojnosti indeksa Sebije Izetbegović