7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno

S obzirom da su mnogi europski i svjetski univerziteti na top listama najboljih univerziteta daleko ispred domaćih, zašto se ne odvažiti i potražiti stipendiju za studiranje u inostranstvu – posebno ako je to studiranje besplatno?


university 1544132626

Obrazovanje je važno svakom studentu, ali zašto ono ne bi uključivalo i malo putovanja, upoznavanja drugih kultura i naroda, ali i učenje stranih jezika?

Evo nekoliko zemalja koje su dobro poznate po svojim kvalitetnim, atraktivnim i besplatnim studijskim programima, fakultetima i sveučilištima, piše Moj faks.

Finska

Finska vas neće opandrčiti po džepu ako se odlučite na studiranje u toj sjevernoj zemlji, a nudi vam veliki broj studijskih programa i na engleskom jeziku (ako već ne znate taj, po mnogima, najteži jezik na svijetu). Zapravo, postoji zanimljiva informacija, svojevrsni podsjetnik koji finska vlada upućuje svim budućim studentima: “Da, pokrit ćemo vam troškove tijekom studiranja ovdje, ali oni ne uključuju kavu dok ste na pauzama između predavanja.”

Francuska

U Francuskoj se nudi barem 76 studijskih programa na engleskom jeziku, a većinu stipendija za njih nude privatna sveučilišta koja su inače jako skupa. Unatoč ovom podatku, još je zanimljiviji onaj koji kaže da svaki treći doktorat dobije student – stranac! Javni, državni studijski programi koštat će te nešto više od tisuću kuna kojima ćeš pokriti proces prijave i birokratske procedure vezane uz njih.

Njemačka

Visoko obrazovanje u Njemačkoj dobro je rangirano na većini listi top-sveučilišta čitavog svijeta, a studiranje na nekim od ovih sveučilišta financira i sama vlada. Za internacionalne studente Njemačka je i dalje top izbor jer osim na njemačkom, nude i hrpu programa na engleskom jeziku.

Norveška

Norveška sveučilišta ne poznaju školarine za internacionalne studente, a obrazovni sustav puno je prilagođeniji potrebama studenata (malene učionice, manji broj studenata na svakog profesora). Mnogo norveških sveučilišta nudi programe na engleskom jeziku, ali nemojte očekivati da ćete mnogo uštedjeti s obzirom da je Norveška jedna od najskupljih zemalja za život.

Švedska

Još jedna Skandinavska zemlja koja je na popisu najbogatijih zemalja svijeta ovu reputaciju odlučila je iskoristiti za stipendiranje brojnih internacionalnih studenata. Više od 300 studijskih programa na 35 sveučilišta nude se na engleskom jeziku tako da su veoma privlačnim studentima iz cijeloga svijeta.

Brazil

I Brazil nudi mnogo studijskih programa na engleskom jeziku, a trošak studiranja na državnim i javnim sveučilištima je zanemariv. Časopis “Time Higher Education” svrstao je Brazil među 400 zemalja koje su najbolje za studente na razmjeni.

Slovenija

Eto, ne morate daleko potegnuti! U Sloveniji se nudi i do 150 studijskih programa na engleskom jeziku (ako već ne razumijete slovenski), a internacionalni studenti plaćaju skromne iznose samo za registraciju. Osim što ima kvalitetna sveučilište, blizu su vam Italija i Hrvatska, što znači da često možete ići kući, ali i istraživati prekrasne turističke destinacije.

(STUDOMAT.ba)