fbpx

17-godišnja Marija je najmađa pilotkinja u cijeloj historiji BiH

S 14 godina rodila joj se želja da postane kontrolor letova, a nedugo zatim shvatila je kako je posao pilota njena najveća ljubav.


Foto: Instagram / Marija Nović

Ako biste nekada zavirili na Instagram profil Marije Nović, 17-godišnje djevojke iz Dervente, možda biste ostali u čudu.

Advertisements

Iako je veoma mlada, Marija je vidjela gotovo pola svijeta i to iz pilotske kabine. Naime, Marija je najmlađi pilot u historiji generalne avijacije u Bosni i Hercegovini.

S 14 godina rodila joj se želja da postane kontrolor letova, a nedugo zatim shvatila je kako je posao pilota njena najveća ljubav. S nepunih 17 stekla je pravo da pohađa praktičnu obuku letenja, a njen instruktor je nakon prvog leta shvatio da je rođena za taj posao.

Praktičnu obuku sam pohađala u Subotici. Bilo nas je sedam u klasi a ja sam bila jedina djevojka. Imali smo više instruktora, moj instriktor je bio Arpad Dudaš, inače vojni pilot i licencirani istruktor. Period obuke nije lak. Zahtijevao je rano ustajanje i već u pet ujutru guramo avione iz hangara na pistu, obavljamo prateće obaveze, točimo gorivo, provjeravamo vremenske uslove, prisjeća se Marija u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Foto: Instagram / Marija Nović

Vrlo brzo su instuktori dali svoje procjene o našoj sposobnosti. Moj istruktor je prepoznao moj talenat i to nije krio. Uslijedilo je ubrzo i prvo laširanje – prvi samostalan let. Bila sam favorit u klasi. Tri mjeseca rasputa sam živjela na aerodromu i svakodnevno letjela. Učili smo kako se izvaditi iz kovitla u slučaju da dođe do toga. Kako da prizemimo avion kod otkazivanja motora i kako da pronađemo najpogodnije mjesto za slijetanje, kaže Marija.

Iako je vrlo mlada, već je dosta vremena “provela na nebu”, a imala je priliku upravljati Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38 tipovima aviona.

Do sada imam 55 sati leta. Polaganje za PPL licencu sam imala početkom oktobra, tako da sam sa svojih 17 godina zvanično postala pilot privatnih aviona sa međunarodnom dozvolom, dodaje Marija.

U ovoj godini planiram da napravim 150 sati letenja. Tokom sljedećeg raspusta, kada napunim 18 godina, ću upisti teorijsku obuku ATPL u trajanju od oko 750 sati u Mađarskoj i nastaviti obuku za komercijalnog pilota (za velike putničke avione). Malo se već pripremam za to pošto je sva obuka kao i ispiti na engleskom jeziku. Kada počne sljedeća školska godina paralelno ću ići u 4. godinu Vazduhoplovne akademije i prvu godinu Saobraćajnog fakulteta, vazduhoplovni smjer. Takođe, planiram upisati i dalje školovanje na Vazduhoplovnoj akademiji-Visoka škola za strukovne studije, smjer kontrola leta. Cilj je da do svoje 21. godine kada je to i zakonom dozvoljeno mogu početi da radim kao pilot komercijalnih letova, poručila je Marija na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!