13 znakova koji govore da vas vaše kolege zapravo mrze

Dok neke vaše kolege nemaju problema s tim da vam direktno kažu da vas preziru, drugi će se praviti da su profesionalci i diplomate i to vam neće nikada reći direktno.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Donosimo vam niz suptilnih znakova koji govore da vas vaše kolege potajno mrze. Imajte na umu da nekada možete krivo protumačiti njihov govor tijela ili ton, ali ako primijetite da ste jedini prema kome se tako ponašaju, vrlo je vjerovatno je da vas ne vole.

1. Vaš instinkt vam govori da vas ne vole

Ako osjećate da vas vaše kolege ne vole, to može biti u vašoj glavi, ali može biti i istina. Ako vas tretiraju drugačije od ostalih, niste im najdraža osoba. Ako imate takav osjećaj, vjerujte svom instinktu i nastavite čitati ostale znakove.

2. Ne smiju se kada ste u blizini

Naravno, ne mislimo da se vaše kolege moraju uvijek smijati kada su u vašoj blizini, ali ako se vaše kolege suzdržavaju od smijanja kada ste u njihovoj blizini, nešto nije u redu.

3. Izbjegavaju vas gledati u oči

Teško je nekoga gledati direktno u oči, kada ga ne volite ili ne poštujete. Ako primijetite da vas vaše kolege izbjegavaju gledati u oči dok razgovarate s njima, razlog može biti da ne žele da shvatite što zapravo mislite o njima.

4. Izbjegavaju vas

Ako primijetite da vaše kolege, kada vas vide ispred lifta, radije odlaze stepenicama, ili čekaju da se vi vratite s pauze, kako bi oni mogli otići, to su znakovi da vas definitivno izbjegavaju.

5. “Hrane” se glasinama i tračevima

To je dječje i neprofesionalno ponašanje, ali se događa na skoro svakom radnom mjestu. Neko ko vas ne voli, širit će ružne glasine o vama.

6. Ne primjećuju vašu prisutnost

Ako vaši kolege ne kažu “Dobro jutro” kada stignete ili “Doviđenja” kada odlazite, to može biti znak da vas ne vole.

7. Brzo vas se otarase

Ako ih pitate kako ste, i oni uvijek odgovore vrlo kratko i bez uzvratnog pitanja ili ako su njihovi e-mailovi sažeti i samo ih zanima ono vezano za posao te ne žele s vama razmijeniti još pokoju riječ, to je znak da im baš i niste omiljeni.

8. Nikada vas ne pozovu na druženje

Ako vas kolege ne zovu na pauzu za ručak, sastanke uz kafu, na taj vam način žele poslati poruku da im niste najdraža osoba.

9. Komuniciraju s vama primarno preko e-maila, iako sjedite blizu njih

Ako vas vaše kolege ne vole, vjerovatno je da će pokušati srezati vašu komunikaciju. Ako primijetite da vas češće kontaktiraju preko e-maila, to je zasigurno znak.

10. Konstantno se ne slažu s vama

Ako kolege konstantno potkopavaju vaše ideje, to je znak da vas ne vole. Ako vam se čini da vam neko potkopava svaku vašu ideju prije nego li je iznesete do kraja, sigurno je da vas ne može podnijeti.

11. Nikada vas ne pitaju o vašem privatnom životu

Ako primijetite da vaše kolege pričaju međusobno o djeci i hobijima, ali tu temu nikada ne spominju pred vama, nisu zainteresovani za priče o vašem privatnom životu.

12. Nikada vas ne uključe u humor

Zbijanje šala ključ je dobrih odnosa u radnom okruženju. Ako niste uključeni u interno zbijanje šala, to je znak da se vaše kolege ne osjećaju ugodno pored vas i ne misle da ste dio tima.

13. Pretpostavljaju nepostojeću nadmoć

Ponekad vaše kolege požele imati autoritet nad vama i glumiti vam šefa, iako to nisu.

(Poslovni.hr)