100 godina staro pozorište pretvoreno u knjižaru

U zgradi 100 godina starog pozorišta u Buenos Airesu poznatog kao Splendid Theater otvorena je raskošna knjižara koja privlači pažnju velikog broja Argentinaca, ali i stranih turista. Knjižara El Ateneo Grand Splendid posebna je po svom zanimljivom pedigreu, unutrašnjem dizajnu i velikom broju knjiga različitih autora.


O pozorištu?

Pozorište je prvi put ugledalo svjetlo dana 1919. godine, a u svojoj dugoj istoriji je često mijenjalo funkciju. Splendid Theater je prvo pretvoren u kino. Kasnije, 2000. godine pretvoren je u knjižaru koju danas posjećuje više od milion ljudi tokom godine, piše riopricesaputovanja.com

Orginalna zgrada pozorišta je projektovana od strane Pero i Torres Armengola. Svoj puni sjaj u ruhu knjižare dobila je zahvaljujući arhitektu Fernandu Manzonu. On je odlučio da zadrži mnoge dijelove starog pozorišta, samu pozornicu, balkone čak i crvene zastore. Ovu knjižaru je The Guardian 2008. godine proglasio drugom najljepšom na svijetu.

Ako se nekada nađete u Buenos Airesu nemojte propustiti da posjetite ovu neobičnu knjižaru gdje možete na trenutak da osjetite raskoš velikog pozorišta u kome su igrane najbolje opere i baleti, ali i mir koji vam pruža razgledanje i kupovina knjiga. Bilo kako bilo ova zgrada od svog postanka pa do danas služi isključivo umjetnosti na raličite načine.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X