100 godina staro pozorište pretvoreno u knjižaru

U zgradi 100 godina starog pozorišta u Buenos Airesu poznatog kao Splendid Theater otvorena je raskošna knjižara koja privlači pažnju velikog broja Argentinaca, ali i stranih turista. Knjižara El Ateneo Grand Splendid posebna je po svom zanimljivom pedigreu, unutrašnjem dizajnu i velikom broju knjiga različitih autora.


buenos aires bookstore theatre el ateneo grand splendid 9

O pozorištu?

Pozorište je prvi put ugledalo svjetlo dana 1919. godine, a u svojoj dugoj istoriji je često mijenjalo funkciju. Splendid Theater je prvo pretvoren u kino. Kasnije, 2000. godine pretvoren je u knjižaru koju danas posjećuje više od milion ljudi tokom godine, piše riopricesaputovanja.com

Orginalna zgrada pozorišta je projektovana od strane Pero i Torres Armengola. Svoj puni sjaj u ruhu knjižare dobila je zahvaljujući arhitektu Fernandu Manzonu. On je odlučio da zadrži mnoge dijelove starog pozorišta, samu pozornicu, balkone čak i crvene zastore. Ovu knjižaru je The Guardian 2008. godine proglasio drugom najljepšom na svijetu.

buenos aires bookstore theatre el ateneo grand splendid 1a

Ako se nekada nađete u Buenos Airesu nemojte propustiti da posjetite ovu neobičnu knjižaru gdje možete na trenutak da osjetite raskoš velikog pozorišta u kome su igrane najbolje opere i baleti, ali i mir koji vam pruža razgledanje i kupovina knjiga. Bilo kako bilo ova zgrada od svog postanka pa do danas služi isključivo umjetnosti na raličite načine.

(STUDOMAT.ba)