10 studentskih grijehova: Najgore stvari koje radimo sedam dana prije ispita

Ovo su stvari koje svi studenti rade pred ispite.


ucenje

Ispitne rokove uvijek prate trka, nespavanje, predoziranje kofeinom i potrebom da nam dan traje 36 sati. Jer, ako ćemo biti iskreni, najčešće dan provedemo radeći sve osim učenja.

Godina iza nas prikovala nas je za ekrane, nastavu smo najčešće pratili online putem te smo početkom godine mislili kako ćemo za vrijeme ispita jedva dočekati malo odmoriti oči od ekranskog svjetla i listati stranice knjige. Kao i obično, to je bio samo naivni san, koji se – čim su ispiti pokucali na vrata – prikazao kao zadnja stvar koja nam je na pameti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bez obzira jeste li brucoš koji u sedmicama iza ima “vatreno krštenje” prvog ispitnog roka, ili već imate staža, zasigurno ste se našli u fazi odugovlačenja učenja kada je ono prijeko potrebno. U nastavku donosimo popis od deset stvari koje studenti rade u sedmici pred ispit, ponekad kako bi dobili na vremenu, a ponekad kako bi ga izgubili.

A dobro, ne možemo vas ni kriviti neke su zasigurno zanimljivije od knjige statistike, piše Moj Faks.

1. Predoziranje Netflixom

I dok ste laptop upalili kako biste pogeladli tu jednu prezentaciju, Netflix vam je poslao notifikaciju “Top ten shows in ….” Vjerujemo kako će biti jako teško “bindžanju” reći odlučno ne. Škicnut ćete barem jedan naslov s liste, a prezentacija će sačekati. Nadamo se samo jedan dan.

2. Tuširanje nije prioritet

Kada nas baš “stisne” rok, bilo za učenje ili predaju seminara, opcija tuširanja i pranja kose (naročito duge) pada u vodu. U takvim sitaucijama, malo čeće aplicirati ćemo dezodorans, suhi šampon, ali i ostale kozmetičke preparate koji će nam osigurati dodatnih 15 minuta ili sat vremena učenja dan prije ispita.

3. Odugovlačenje

Čitav ovaj članak može biti samo o tački tri – prokrastinaciji. Svi smo to prošli, jer ipak samo smo ljudi. Znate ono pripremite sve za učenje, uzmete telefon u ruke da odgovorite na “jednu poruku” i završite dva sata proučavajući kako pingvini u milijunskoj gomili pronađu baš svoje mlado i donesu mu hranu.

4. Grupno učenje

Najgora ideja ikad, naročito ako je broj ljudi više od dva. U početku, zasigurno ćete postaviti na sto potrebne knjige, papire, bilješke i lagano ući u raspravu o predmetu koji pripremate. Pola sata kasnije, teme će biti ljubavnog tipa, aktualne političke situacija, a teren je toliko sklizak da možda završi i neplaniranim pijančenjem.

5. Pretjerivanje s kofeinom

Šoljica kafe većini studenata neizbježna je stavka za vrijeme učenje. U sedmici pred ispite, doze kafe koju možemo popiti mogu se mjeriti u litrama. Treba biti pažljiv! Nemojte preforsirati svoj organizam, radije barem jednu šoljicu kafe zamijenite čajem.

6. Ponoćno prežderavanje

Silni trud uložen u učenje ili prokrastinaciju tokom dana doveo vas je do toga da zaboravite jesti. Takvo ponašanje najčešće za posljedicu ima noćno hodočašćenje do frižidera i klopanje svega što nam padne pod ruku. Probajte se suzdržati i ostaviti sutrašnji ručak za sutra. Ili barem jedan dio.

7. Moljakanje profesora za onaj “jedan bod”

Sada kada je ispit tu, uvidjeli ste da vas je onaj jedan rad s vježbi (koji niste predali na vrijeme) koštao mogućnosti dobivanja bolje ocjene ili čak prolazne ocjene. Mnogi u takvim situacijama očaja odluče napisati e-mail profesorima i pokušati objasniti situaciju, kao i zamoliti za taj “jedan bod”. Javite ako je nekome to uspjelo!

8. Drijemanje

Umor je najočitiji u posljednjem tjednu pred ispit. S obzirom na aktivan tempo, koji ne uključuje 8 sati sna svaku večer, priuštiti svome tijelu i umu dnevne drijemke od 20 minuta. Bit će vam zahvalni.

9. Kad požalite što ste upisali (svoj) faks

Ovo se najčešće događa kada su nam posljednji ispiti pred vratima ili u zadnjoj sedmici pisanja završnoga rada. Misli o ispravnom odabiru fakulteta vrludaju nam glavom. Ne brinite, to će vrlo brzo proći, niste bez razloga stigli do ove tačke u svojoj akademskoj karijeri.

10. “Hrkanje” u čitaonici

Odlazak u čitaonicu dobar je motiv za pokrenuti se na učenje, kao i održavati tempo zadnju sedmicu pred ispite, ali praksa je pokazala kako su čitaonice dobre i za spavanje. Ipak, takvu tišinu rijetko gdje možemo naći.