10 namirnica koje treba jesti za vrijeme učenja

Zdrava prehrana nije važna samo zbog ljepote i mršavosti. Neke namirnice pomoći će vam i da kvalitetnije učite.


vegetarian food

1. Riba

Riba je bogata Omega-3 masnim kiselinama, koje su jako važne za ispravno funkcioniranje neurona. S obzirom na to da je naš mozak dobrim dijelom građen od masnog tkiva, logično je da masne kiseline pomažu pamćenju i koncentraciji, piše Srednja.hr.

2. Orašasti plodovi

Orašaste plodove poput badema, pistacija i oraha treba jesti iz istog razloga kao i ribu – bogati su masnim kiselinama. Uz to, sadrže dosta željeza koje također pomaže budnost i pohranu informacija.

3. Žitarice cijelog zrna

Osim što debljaju, peciva, kruh i tjestenina od bijelog brašna može dovesti do toga da se osjećate pospano, letargično i bezvoljno. Srećom, integralne žitarice imaju suprotan učinak. Osim što su odličan izvor energije, pomažu i pamćenje!

4. Jabuke

Kora jabuke sadrži moćan antioksidans kvercetin, koji pomaže funkcioniranju neurona i boljem pamćenju. Osim što ćete bolje pamtiti, jabuke su zdrave za brojne organe, od zubnog mesa do bubrega.

5. Lisnato povrće

Istraživanja provedena na Harvardu pokazala su kako lisnato povrće poput brokola, kupusa i cvjetače ima izvrstan učinak na pamćenje i kognitivne funkcije. Važno je i da je takvo povrće najbolje jesti sirove, jer se kuhanjem uništavaju nutrijenti koji koriste mozgu.

6. Tamna čokolada

Tamna čokolada iznimno dobro utječe na rad mozga jer potiče protok krvi do mozga te poboljšava budnost i jasnoću. Što je veći postotak kaka u čokoladi, to bolje utječe na učenje.

7. Špinat

Možda su vas lagali da će vam od špinata ojačati mišići, ali će vam zato ojačati pamćenje. Špinat je prepun za mozak važne folne kiseline. Špinat je mozgu toliko koristan da pomože čak i povratiti izgubljena sjećanja kod gubitka pamćenja.

8. Bobice

Osim što je ukusno, bobičasto voće poput borovnica, brusnica, malina, ribizla pa čak i grožđa izrazito dobro utječe na rad mozga. Razne bobe i bobice pomažu u izlučivanju toksina iz tijela i sadrže nutrijente i antioksidanse koji pomažu u prokrvljavanju mozga.

9. Mahunarke

Grah, grašak, leća i ostale mahunarke ne samo da sadrže već opjevanu folnu kiselinu, već su pune i proteina kojima se mozak napaja.

10. Luk

Luk je u brojnim kulturama smatran namirnicom koja pojačava moć pamćenja i koncentraciju. I to ne bez razloga. Crveni luk je prepun kvercetina i antocijanina, koji su mozgu toliko korisni da pomažu i kod Alzheimerove bolesti.