Znate li šta se dešava kada progutamo žvakaću gumu?

Vjerovatno se sjećate da su vas u djetinjstvu stariji upozoravali da ne gutate žvakaće gume. Da li je u njihovim prijetnjama bilo istine?


zvakaca guma

Dok ste bili dijete, sigurno ste bar jednom čuli da će vam se zalijepiti crijeva ako progutate žvaku. Stručnjaci su se pozabavili ovom temom i pokazali kakve su šanse da vam se ovo stvarno desi.

Roditelji uglavnom opominju djecu da nije zdravo da gutaju žvakaće gume, ali to rade tako što ih zastrašuju. Naime, često im govore da će im se žvaka zalijepiti za crijeva i da će morati kod doktora, ili da će im žvaka ostati u stomaku zauvijek.

Neki sa tim strahom i odrastu, pa nastane panika ako slučajno progutaju žvakaću gumu.

Da bi sve ovo riješili, naučnici su odlučili da se pozabave ovim fenomenom.

Američko društvo hemičara je dokazalo da se varenje žvake obavlja po istom principu po kojem se vari i svaka druga hrana.

Jedina razlika je što se proces varenja odvija duže nego kada se radi o običnim namirnicama, jer enzimima treba više vremena da “usitne” žvakaću gumu.

S druge strane, žvakaća guma može predstavljati veliku prijetnju od gušenja i ljekari ne savjetuju da je gutate.

– Ona nema nikakvu nutritivnu vrijednost, pa će vam većina stručnjaka savjetovati da je ne gutate. Žvakaća guma vas neće ubiti ili vam naškoditi, ali nema svrhe da je namjerno gutate, smatraju ustručnjaci.

(N1)