Znate li da je Rubikova kocka nastala kako bi pomogla studentima? Evo i zbog čega

Jeste li znali da je Rubikova kocka nastala zbog studenata?


rubikova kocka 1

Rubikova kocka je jedna od onih „igračaka“ sa kojom se svako od nas jednom susreo. Rubikova kocka se sastoji od šest strana sa po devet kvadratića u bijeloj, crvenoj, narandžastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji, a cilj igre je složiti kocku da svaka strana bude jednobojna.

Pomoć studentima

I dok su je mnogi od nas uspjeli složiti na neki način, mnogi su se pitali kako složiti Rubikovu kocku. Rubikova kocka je danas poznata igračka, no ona je prvenstveno nastala kako bi studentima olakšala razumijevanje trodimenzionalnih problemskih zadataka.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako složiti Rubikovu kocku?

Rubikova kocka se može složiti na mnogo drugačijih načina, današnji najpoznatiji načini su svakako Početnička metoda slaganja i Friedrichova metoda. U obje navedene tehnike prvo se slaže križ na jednoj strani, tada se ta strana popuni, zatim se slaže drugi sloj i na kraju se orijentira zadnja strana, piše Arz.hr.

Da bi pristupili samom slaganju Rubikove kocke morate prvo znati kako se zovu same strane Rubikove kocke. Sasvim jednostavno posloženo, desna strana se zove Right ili R, lijeva strana se zove Left ili L, srednja strana se zove Middle ili M, zadnja strana se zove Back ili B, prednja strana je Front ili F, gornja strana je Up ili U i donja strana je Down ili D.

rubikova kocka

Ako niste uzeliRubikovu kocku u ruke otkada ste bili maleni, a želite je složiti, navedeni koraci će vam pomoći. Za sastavljanje klasične Rubikove kocke 3×3 morat ćete proći kroz sedam različitih faza kako složiti rubikovu kocku.

Prvi korak je da sakupite ispravni križ u prvome sloju. Križ elemenata kao i koju boju prvo prikupiti ne donosi nikakvu razliku, ali mnogi tako krenu od bijele boje.

Drugi korak je da rasporedite uglove prvog sloja i krenete sastavljati prvi red kockica. Treći korak je da na njihova mjesta postavite onda rebra srednjeg reda, i nakon ove faze/koraka dobivate dva sloja. Četvrti korak je sastavljanje ispravnog križa na samom donjem sloju.

Peti korak je postavljanje kutnih elemenata na njihova mjesta, ovdje bi boja njihovih lica trebala odgovarati zauzetom kutu. Šesti i zadnji korak je završna faza u kojoj se kutni elementi okreću u uspravne položaje. Prilikom sastavljanja Rubikove kocke važno je da ne rotirate kocku u rukama kako se ne bi izgubili u rasporedu lica. Ovo je najjednostavniji način kako složiti rubikovu kocku, ali samo jedan od hiljade načina.

Zanimljivosti o Rubikovoj kocki

Sada kada približno znate kako složiti Rubikovu kocku, vrijeme je da se upoznate sa zanimljivim činjenicama o njoj. Rubikova kocka je izmišljena sa strane profesora i kipara Erno Rubik 1974. godine kako bi studentima objasnio 3D geometriju, izum je patentiran 1977. godine, ali postaje popularna tek 1980. godine kada ju pod licencom krene proizvoditi Ideal Toy Co.

Matematičari su izračunali da rubikova kocka ima oko 519. 000. 000. 000. 000. 000. 000 mogućih kombinacija okretanja. Po statistikama se vjeruje da je više od milion ljudi barem jednom u svom životu probalo složiti Rubikovu kocku. Titula najbrže složene Rubikove kocke pripada Nizozemcu Mats Valk-u koji je u samo 4, 74 sekunde uspio složiti kocku.

I nakon svih ovih godina Rubikova kocka ne gubi na svojoj popularnosti, na tematiku kako složiti Rubikovu kocku pisane su čak i knjige koje su postale bestselleri.