Želiš studirati u Sloveniji? Uskoro počinje februarski upisni rok

Zavisno od univerziteta, fakulteti i više škole u Sloveniji imaju dva ili više upisnih rokova. Prošle godine, Univerziteti u Ljubljani i Mariboru su imali dva, kao i sve više škole, dok su Univerziteti u Novoj Gorici i na Primorskoj imali čak tri upisna roka.


Međutim, ono što je najbitnije da budući brucoši znaju je da prvi upisni rok počinje u februaru! Dakle, prvi upisni rok počinje 6. februara i trajaće do 30. marta.

Advertisements

Mnogima nenaviknutim na ovakav sistem upisnih rokova ovo izgleda malo čudno, ali februarski upisni rok, zapravo ima mnogo prednosti. Kandidati imaju mnogo više vremena da pripreme svu dokumentaciju neophodnu za upis i da na taj način izbjegnu bilo kakve birokratske komplikacije koje prilikom upisa mogu da nastanu.

Ono što najviše izdvaja februarski upisni rok su svakako veće šanse da se kandidat upiše na željeni program iz razloga što su mjesta na svim atraktivnijim studijskim programima do septembra uglavnom popunjena.

Advertisements

Na februarski upisni rok posebnu pažnju treba da obrate studenti iz bivše Jugoslavije. Prošlogodišnja praksa je bila da su studenti iz regiona na univerzitetima u Novoj Gorici i Primorskoj mogli da konkurišu u sva tri roka, ali su na Univerzitetima u Ljubljani i Mariboru mogli da konkurišu samo u prvom, odnosno februarskom, a februar samo što nije!

Lutanje po lavirintu upisnih rokova često može da bude jako komplikovano. 2TM vam savjetuje da ne kalkulišete – mi znamo put do izlaza. Javite nam se da zajedno gradimo budućnost.

(STUDOMAT.ba)