Zbog odliva radne snage, sve više poslova za studente u BiH: Satnica skoro duplo porasla, evo šta se najviše traži

Sve manji broj radne snage u BiH natjerao je sve više poslodavaca da radnike traži među studentima putem omladinskih organizacija.


works 1568619439

U studentskom servisu “Index” u Sarajevu kažu da posla za studente ima, te da oni uglavnom variraju od čišćenja, utovara-istovara, slaganja robe do promocija, prenosi 6yka.com.

Kako sve više ljudi napušta BiH i ide u inostranstvo, poslodavci sve više radnu snagu traže među studentima, rekli su u ovom studentskom servisu.

Ističu da je zbog toga i satnica porasla, a zainteresovanost za ove poslove među studentima je velika.

Minimalna satnica prije tri godine je bila tri KM, a sada je pet KM, objasnili su u “Indexu”.

Dodaju da je zapošljavanje studenata isplativije za poslodavce, ali da je jedini problem što zakon o radu, kada je u pitanju zapošljavanje studenata, nije dovoljno definisan.

Studenti u Sarajevu su veoma zainteresovani za ove poslove, te se na svaki oglas za posao javi više studenata nego što je neophodno, kazali su u studentskom servisu “Index”.

Navode da oni ne naplaćuju naknadu za članstvo, jedino je potrebno da se donese potvrda o redovnom studiranju, kopija lične karte, potvrda o mjestu prebivališta, kao i broj žiro računa.

Kada studenti obave posao, firma nam šalje novac, koji studentima prosljeđujemo u roku od 24 časa na njihov žiro račun, objasnili su u “Indexu”.

Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge KAB u Banjaluci, kaže da je osjetno da u BiH nedostaje radnika, te da je broj studenata zainteresovanih za privremene i povremene poslove isti.

Broj poslovnih ponuda kod nas je sličan kao i prošlih godina. Broj zainteresovanih studenata varira, pa tako u vrijeme ispitnih rokova zainteresovanost opada, objasnio je Turkeš.

Dodaje da je sada vrijeme ispita, tako da je zainteresovanost studenata za ove poslove nešto manja, ali uskoro slijedi vrijeme sezonskih poslova, te očekuju da i ponuda poslova bude veća.

Kada se riješe ispita, studenti su onda voljni i raditi, rekao je Turkeš.

Ističe da u KAB-u nisu mijenjali visinu satnice za povremene poslove.

Kod nas je pet KM neto satnica. Naravno, ukoliko je riječ o poslu koji će trajati duži period, satnica se smanjuje. Činjenica je da neki drugi poslodavci gdje ne rade studenti, već lica sa Biroa za zapošljavanje, jesu dizali cijene satnice, kazao je Turkeš.

Da bi student postao član KAB-a, dovoljno je da ima tekući račun u banci i priloži indeks, te plati 3,50 KM za osiguranje.

Ukoliko se radi o osobama sa Biroa za zapošljavanje, one pored plaćanja osiguranja i tekućeg računa moraju priložiti ovjeren karton da su na Birou, naveo je Turkeš.

(STUDOMAT.ba)