Zbog mobinga od strane profesora studentica iz Srbije ispite polaže u pratnji advokata

"Kolegice možda ja umrem od korone pa vam neko drugi upiše ocjenu," rekao je profesor.


olga

U javnom postu preko društvenih mreža Olga Cogo, studentica Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (popularni DIF) odlučila je da o svom problemu progovori na sav glas.

Kako navodi, usled nagomilavanja neprijatnosti, torture, sabotaže, uvreda, pretnji, mobinga koje trpi već punih godinu dana, zbog jednog ispita od strane profesora Gorana Dimitrića, nepravilnosti od strane prodekana za nastavu i čudnih poteza unutar fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Upisala je fakultet 2016. i izvrstan je student. Ali, na kraju, posljednji ispit će morati da polaže u prisustvu advokata, jer je suočena sa opstrukcijama i mobingom na svakom koraku. No, krenimo redom.

Odličan student

Rođena Nišlijka, 2016. godine je nakon upisa na DIF, preselila se u Novi Sad, i ima prosjek iznad 9. Postala je član Studentske asocijacije, jedno vrijeme vodi studentski parlament, plesnu sekciju, organizuje humanitarne akcije. Ističe se kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima. Redovno polaže ispite, jedno vrijeme čak vodi i praktičnu nastavu studentima. Uporedo radi u struci kao trener sa djecom.

Sporni trenutak – Olgina reakcija na kraju, u vidu javne izjave, a takođe i razlog “mogućeg” načina tretmana od strane profesora je ispit iz predmeta Plivanje. Ispit se sastoji se od praktičnog i teoretskog dijela. Prepričava da je taj ispit položila ocjenom 8 na završnom testu, a kao konačnu ocjenu umjesto 7 zatiče 5, dakle pala je.

“Možda ja umrem od korone”

Međutim, na konsultacijama predmetni profesor Goran Dimitrić ne pristaje da u indeks upiše sedmicu sa obrazloženjem da je neće pustiti dok ne dobije ocjenu 10. Naglašava i citira profesora:

 – Koleginice možda ja umrem od korone pa vam neko drugi upiše ocjenu.

Izlazi narednih šest rokova, kao i posljednji oktobarski, pred predviđeni upis na master, koji je planirala da upiše – dobija ocjenu 8.

Dalje navodi, iako insistira profesor je ostavlja bez ikakvih uvida i objašnjenja o računanju bodova.

– Zašto odgovor nije tačan ako tako piše u knjizi? Na sva pitanja koja postavljam izbacio bi me iz kancelarije, drao se, ili rekao kako nikada neću položiti ispit. Šutjela, trpjela, 6 mjeseci, bilo je momenata kad me pusti da plačem pa mi kaže idi umij se pa se vrati, kaže Olga.

Pet godina za posljednji ispit

– Neću izaći dok ne odbijem odgovor, neko mora da mi odgovori o čemu se ovde radi? Profesor mi prijeti policijom. Odlučujem da napišem prijavu i predam je studentskoj službi. Umjesto od dekanata, odgovor dobijam od profesora. Kako i zašto je on znao i odgovarao uopšte na to?

 – Shvativši da može doći do ozbiljnijeg problema ukoliko odgovore u vezi ispita nastavim da tražim od profesora odlučujem da zaobiđem eventualni problem i šaljem zahtjev za komisiju.

Studentica se obratila i prodekanu za nastavu:

 – On mi se obratio rečenicom: “Bolje ti je da se skloniš i ušutiš jer je dekan pokriven svim papirima i tako će biti narednih pet godina.”

Komisija, suspenzija, disciplinska prijava

Kaže da ne odustaje u svojoj namjeri. Tražila je komisiju i podnijela žalbu za ocjenu, usmeni odgovor je glasio da nije pisala žalbu već prodekanu ljubavno pismo!

– Da bi problem riješili, probali su da me sklone na godinu dana sa fakulteta, kaže ona.

Olga dodaje da je razlog za suspenziju bio taj što je rekla da će svoj problem iznijeti u javnost i morati da angažuje advokata!

– Stiglo je rješenje o suspenziji, iako sam bila aktivan student, nikad prije toga nisam imala problem. Istog dana u isto vrijeme profesor Goran Dimitrić i prodekan mi šalju disciplinsku prijavu.

Do tada se branila sama, zatim je angažovala advokata. Odluka je sa pojavom advokata ubrzo bila povučena, sa rečenicom da se takva odluka ukida, a da razlozi za jednu tako tešku disciplinsku mjeru ne mogu trenutno da se ispitaju.

– Ko može i kada će moći da je ispita? Ko donosi tu odluku? Komisija, u potpunosti sam sigurna, nije ta. Koliko još vremena treba da šutim i čekam, otkazivanja, sjednice, vaše sastanke? Koliko još dolazaka sa advokatom? I da li je uopšte normalno da jedan student mora da brani svoj posljednji ispit u prisustvu advokata?

Bez rješenja

Nakon ukidanja odluke, Olgi je vraćen status studenta, prijavila je ispit u aprilu ove godine, ali opet kreće novi krug agonije.

– Po mom dolasku, profesor, kada me je ugledao stao je na ulaz fakulteta, držeći vrata tako, da ne samo da nisam mogla da polažem ispit, već nisam mogla da uđem na fakultet. Kada sam rekla da ću pozvati advokata, pustio je vrata, ušla sam u amfiteatar sa svim ostalim studentima. Profesor je ušao, otkazao ispit i poslao studente kući. Nije održao ispit. Moje pitanje je da li je ovo fakultet profesora Gorana Dimitrića ili je to državni fakultet, malo i studentski?, poručile je studentica Olga.

U srijedu, 2. juna na fakultetu je održana javna rasprava, koja je odlagana 3 mjeseca, ali za Olgin slučaj još uvijek nema rješenja, piše Luftika.rs.

– Čekam konačno rješenje da li sam suspendovana ili ne. Puno kolega sa mog, a i sa drugih fakulteta mi se javlja svakodnevno. Mnogo je pozitivnih reakcija koje su me jako ohrabrile. Kakav god ishod bio, riješena sam i odlučna da istrajem u ovoj borbi. Ne odustajem. Sve što želim je da završim fakultet i ostvarim svoja osnovna prava, poručuje Olga.