Završen najveći online hackathon u Bosni i Hercegovini: Bicom Systems Hackathon 2020

Završen je 4. tradicionalni Bicom Systems Hackathon, koji se ove godine realizovao u online formatu. Takmičenje je održano od 20. do 27. novembra, gdje se prijavilo preko 150 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine. Prijave su stigle iz sljedećih gradova: Banja Luka, Tešanj, Maglaj, Gračanica, Brčko, Tuzla, Zavidovići, Travnik, Bugojno, Zenica, Visoko, Kakanj, Sarajevo, Hadžići, Istočno Sarajevo, Foča, Mostar, Gacko.


Hackathon photo scaled

Priliku za učešće dobilo je 14 timova, čime je ovaj hackathon postao najveći online hackathon održan u Bosni i Hercegovini. Takmičenje je trajalo 7 dana, gdje je 48 sati rezervisano za programiranje, rad i razvoj ideja.

Tema hackathona je “Digitalno nomadstvo”, gdje se posebna pažnja usmjerila na digitalne solucije koje mogu riješiti stvarni problem ili pružiti neku inovativnu funkcionalnost.

Digitalno nomadstvo je svaka vrsta rada koji je lokacijski neovisan. Posljednjih nekoliko godina, zapaža se rast trenda ovog pojma, koji je definitvno potpomogao razvoju IT industrije. Covid-19 situacija nam je pokazala da se većina poslova može obavljati online, te da imamo priliku kreirati tehnološka rješenja, korisna za našu zajednicu. Biti digitalni nomad donosi mnogobrojne prednosti, a neke od njih su imati posao i ujedno putovati svijetom, te raditi za koga želite i koliko želite.

I ove godine, u realizaciji hackathona učestvovala su studentska udruženja Fakulteta Elektrotehnike u Tuzli: Girl THing, SFET, EESTEC LC Tuzla, kao i EESTEC LC Sarajevo i EESTEC LC Banja Luka.

Nakon takmičenja, učesnici su imali po 5 min za predstavljanje ideja, te imali priliku boriti se za sljedeće novčane nagrade:

Tech Lovers’ Choice nagradu od 2000 KM osvojio je tim Visiot iz Visokog.

Bicom Systems uposlenici imali su priliku glasati za najbolju ideju i realizaciju, te je 1500 KM osvojio tim DBM iz Tuzle.

Također, javnost je imala priliku pregledati prezentacije svih 14 timova, te glasati za njima najbolju ideju i realizaciju. Stoga, 1000 KM osvojio je tim CtrlAltDefeat.

Pored vrijednih novčanih nagrada, istaknuti pojedicni dobili su priliku postati dio jednog od najboljih Internship programa u Bosni i Hercegovini. Plaćena praksa kompanije Bicom Systems postoji dugi niz godina, a studenti uključeni u program uskoro imaju priliku dobiti ponajbolje uslove za ovaj vid angažmana u našoj zemlji.

48-satno programiranje popraćeno je uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka iz ove kompanije, što znači da je svaki tim imao svog mentora na raspolaganju. Pored toga, tokom 7 dana trajanja takmičenja, organizovane su i radionice, gdje su takmičari imali priliku naučiti nove stvari.

Ponosni smo na kompletan tim koji je ovogodišnji Bicom Systems Hackathon učinio najvećim online hackathonom u Bosni i Hercegovini. Ovo je zaista bio veliki izazov za sve nas, jer je po prvi put kompletno takmičenje bilo online, gdje smo imali 14 sjajnih ekipa, iz različitih gradova. Imali smo priliku čuti fenomenalne ideje, gdje su najbolje tri novčano nagrađene. Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su poslali prijave, svim učesnicima, našim uposlenicima koji su bili sjajni mentori ove godine, te još jednom čestitamo pobjednicima. Mi ćemo definitivno nastaviti sa projektima koji će podržavati mlade u Bosni i Hercegovini, te pozivamo sve da nas prate naš rad na društvenim mrežama, a mi se vidimo i sljedeće godine, poručuju iz Bicom Systems.