Zatražena besplatna testiranja na COVID-19: ‘Studenti bi putovali, a nemaju novca za testove‘

Europarlamentarci zatražili besplatna testiranja na COVID-19 za studente kako bi mogli nesmetano putovati.


nurse taking covid test

Europski parlament je rezolucijom usvojenom na plenarnoj sjednici ove sedmice zatražio od EU-a i država članica da osiguraju besplatno testiranje na COVID-19 istaknuvši kako je to posebno važno za putovanja mladih koji nisu prioritetna skupina za vakcinaciju i raspolažu skromnijim financijskim sredstvima.

Rezolucijom o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testa na COVID-19, usvojenom sa 616 glasova za i 29 protiv te 45 suzdržanih, Parlament je pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica da omoguće besplatna testiranja građanima na COVID-19 i povećaju kapacitete za testiranje, posebno u glavnim prometnim čvorištima i turističkim odredištima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U raspravi o digitalnim zelenim na plenarnoj sjednici zastupnici su se osrvnuli i na dostupnost i cjenovnu pristupačnost testova na COVID-19 i istaknuli da je to pitanje posebno važno za studente i mlade koji nisu prioritetna skupina za vakcinaciju, nemaju dovoljno novca za testove, te im treba omogućiti sigurnije i jeftinije putovanje u druge zemlje, kako turistički, tako i zbog posla.

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias rekla je da bi se besplatno testiranje na COVID-19 moglo ostvariti zajedničkom nabavkom i financijskim poticajima Europske unije građanima svih država članica, piše Slobodna Dalmacija.

Zacarias je istaknula da “pitanje cjenovne dostupnosti COVID testa nije obuhvaćeno mandatom Vijeća, ali da su svjesni važnosti te teme i potrebe da građanima svih zemalja članica osiguraju besplatni testovi na COVID-19, baš kao što će, kad se uvede, biti besplatna i digitalna zelena potvrda”.

 – Zemlje članice morat će također smanjiti ili ukinuti stopu PDV-a na testove za za COVID-19, istaknula je Zacarias i dodala da se “troškovi testova mogu smanjiti zajedničkom nabavom za sve zemlje članice, ali i dodatnim EU financiranjem testova”.

 – Dosad je financiranjem iz Europske unije osigurano čak 20 miliona brzih antigenskih testova u vrijednosti od 100 miliona eura, a prednost je i što su u januaru upravo ti testovi priznati u svim državama članicama, istaknula je Zacaris i zaključila da je “sigurna kako Komisija neće na tome stati”.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders složio se s predstavnicom Vijeća i istaknuo da bi “testiranje trebalo biti besplatno i cjenovno prihvatljivo svim građanima”, ali da je “utvrđivanje cjenovne politike vezano uz testiranje na COVID-19 nešto što je u nadležnosti država članica”.

 – Komisija je mobilizirala više od 100 miliona eura za nabavu 20 miliona brzih antigenskih testova koji su dostavljeni državama članicama, a opcija za kupnju dodatnih 400 miliona testova osigurana je kroz mehanizam zajedničke nabavke, istaknuo je Reynders i zaključio da nam upravo taj mehanizam “omogućava da osiguramo bolje uvjete i cijene testova u svim državama članicama”.

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS) također je zatražio besplatno testiranje i naveo da “u Hrvatskoj trenutno iznose od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, odnosno oko 150 kuna za antigenski”.

 – Kako digitalna zelena potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni, testiranje, kao i cjepivo mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge porodice ovoga ljeta neće sebi moći priuštiti odlazak na godišnji odmor, istaknuo je Flego i dodao da “u trenutnoj situaciji to znači i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu porodicu”.

 – Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu vakcinisane, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo, smatra Flego.

Rumunjski zastupnik i član Europske pučke stranke Cristian Silviu Bușoi rekao je da je “vrlo važno imati lak pristup testiranju”.

 – U nekim su zemljama PCR testovi izuzetno su skupi što stvara poseban problem mladima koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, a nemaju novca za stalno testiranje, istaknuo je Bușoi i zaključio da “pristup testovima bez naknada prvenstveno moraju imati djelatnici i polaznici škola i sveučilišta.”

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias za kraj je dodala da “trošak testa brine zastupnike, prvenstveno zbog studenata i ostalih mladih u sličnoj situaciji”.

 – Nadam se da ćemo u procesu dijaloga pronaći najbolja rješenja i to učiniti dovoljno brzo pa čak i prije ljeta, zaključila je Zacarias.

Idući je korak pregovaranje Parlamenta i Vijeća, kako bi se postigao konačni dogovor prije početka turističke sezone.

Zastupnici su u rezoluciji poručili da se nadaju da će se što prije postići konkretni koraci jer bi “sve drugo značiti gubitak dijela turističke sezone”.