Zašto su strogi profesori najbolji mentori?

Svaki fakultet ima svoje najstrožije profesore o kojima se pričaju priče i prenose sa generacije na generaciju...


profesor strog

Svi ih znamo, svi smo čuli za njih i prije nego što počnu predavanja na prvoj godini studija. O njima se pričaju priče, zbog njih nas boli želudac prije ulaska u kabinet na konsultacije, a njihove ispite ostavljamo za sam kraj semestra, godine, studija. To su oni – najstrožiji, najgori, najstrašniji zloglasni profesori.

Advertisements

Svaki fakultet ima svoje najstrožije profesore o kojima se pričaju priče na forumima i društvenim mrežama. Priče se prenose s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju, a često ostaju žive i prisutne čak i kad ozloglašeni profesori odu u penziju, piše mojfaks.com.

Studenti ih najčešće izbjegavaju, kontaktiraju s njima samo onoliko koliko je to potrebno da bi dobili potpis i položili ispit, a često se ni ne potrude da provjere jesu li zaista toliko grozni koliko svi pričaju.

Da se razumijemo, ovde ne mislimo na profesore koji su loši predavači, koji se ne ponašaju profesionalno, krše profesorsku etiku i ne posjeduju nikakve pedagoške metode podučavanja jer nažalost ima i takvih. Mislimo na one koje najčešće svrstavaju u koš “strogih, a pravednih“.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo odabrati baš takvog profesora! Bilo da se radi o mentorstvu za izradu diplomskog rada ili samo odluci da se umrežite s nekime od predavača, svakako to pokušajte realizovati baš sa najozloglašenijim profesorima. Više je razloga za to.

Uvijek će imati vremena za vas

Možda je malo smiješno, ali strogi profesori nikada neće biti zatrpani studentima koji kod njih žele pisati diplomske, master i doktorske radove ili ići s njima na terensku nastavu jer ih se studenti boje. Zbog toga će imati dovoljno vremena da vam se posvete i zaista vam pomognu u realizaciji vašeg rada ili projekta.

Motivisaće vas da budete bolji i uspješniji

Advertisements

Strog profesor neće vam gledati kroz prste nego će od vas očekivati maksimum u svemu. Ovo vam možda zvuči grozno, ali u jednom trenutku shvatićete da je to zapravo odlična stvar.

Izazivaćete čuđenje i zavist među drugim kolegama

Ok, ovo možda i nije akademski, ali je zabavno! Zamislite kad vas pitaju kod koga ste prijavili diplomski, a vi kažete prezime te “fakultetske babaroge“! Kolege će biti zbunjene, neki će odmahnuti rukom u čuđenju, a neki će biti ljubomorni jer vam je pošlo za rukom da kod tog profesora imate odličnu ocjenu iako važi za najteže premostivu prepreku na fakultetu.

Umrežavanje

Ako naučite da radite ozbiljno, da ozbiljno pišete i ozbiljno pristupate svojim studentskim obavezama i prođete na testu najrigoroznijeg profesora, budite sigurni da ćete se lakše povezati s drugim stručnjacima koji se bave istim stvarima kao i vi.

Strogi profesori najčešće imaju zavidnu reputaciju među kolegama profesorima, a ako se kod njih dokažete drugi će biti skloni da vam povjere neke zadatke koje možda ne bi ponudili drugim studentima.

Strogi profesori odličan su izbor za studente koji su spremni da rade mnogo, uče još više i stotinu puta ispravljaju vraćen rad, samo kako bi ostvarili najbolje moguće rezultate tokom studiranja.