Zašto studirati u Njemačkoj?

Njemačka je četvrta najpopularnija destinacija među stranim studentima na svijetu.


Studije u Nemackoj

Njemački  univerziteti su konstantno rangirani među najbolje svjetske univerzitete. Ova svjetska reputacija zasnovana je na dugoj i bogatoj tradiciji kvalitetnog visokog obrazovanja.

2TM predstavlja svoj najnoviji partnerski univerzitet, privatni univerzitet sa lokacijama u Iserlohnu, Berlinu i Hamburgu. Univerzitet obrazuje dizajnere i buduće vođe. Nudi dodiplomske i master programe iz oblasti poslovanja, sporta, medija i događaja, umjetnosti i dizajna.

Programi se predaju na engleskom jeziku, što ih čini pristupačnim i atraktivnim za studente iz cijelog svijeta.

Međutim, znamo da su mnogi zainteresovani za besplatno studiranje na njemačkim državnim univerzitetima. Da bi to postigli, studenti moraju da znaju da li je njihova matura ekvivalentna njemačkoj srednjoj. To možete proveriti ovdje.

Ako nije na listi, morat ćete da pohađate Studiekolleg poznat kao pripremna godina, koji je obavezni program koji priprema strane kandidate za prijem na državne univerzitete u Njemačkoj. Studienkolleg u osnovi nadoknađuje razliku u broju školskih godina u Njemačkoj i zemlji prebivališta stranog studenta.

Program pomaže u izjednačavanju šansi i statusa kandidata i pruža im jednaka prava za besplatno obrazovanje. Međutim, Studienkolleg ne morate da pohađate da biste upisali privatni univerzitet u Njemačkoj.

Za samo godinu dana, Studienkolleg vam daje priliku da učestvujete u opštem konkursu za upis na izabrani program i dobijete pravo da besplatno studirate na državnom univerzitetu u Njemačkoj.

Program Studienkolleg koji nudi partnerski univerzitet 2TM ima potrebna partnerstva sa njemačkim državnim univerzitetima. Studienkolleg na UE garantuje pristup državnim besplatnim programima kandidatima koji su ga uspješno završili.

Sa vašim pitanjima na temu studija u Nemačkoj se obratite 2TM preko maila education@2tm.si