Zašto se najbolje ideje pojavljuju pod tušem?

Ako ste ikad imali blistave trenutke kreativnosti dok ste se tuširali, niste sami. Postoji čak i Reddit zajednica u kojoj ljudi dijele svoje najpronicljivije misli pod tušem.


shower creativity e1603140293500

Postoji nekoliko dobrih teorija o tome iz kojih razloga najkreativnije ideje opsjedaju glavu baš pod tušem. Neke od njih objasnili su stručnjaci.

1. Najbolje ideje dolaze kad ne razmišljate

Najznačajnije i najkreativnije ideje znaju se javiti pod tušem vrlo često kako to istraživanja pokazuju. Grupa istraživača davala je studentima zagonetke i tražila od njih da izvještavaju jesu li svoje odgovore dobili promišljanjem rješenja korak po korak ili je odgovor samo “došao do njih”. Ispostavilo se da oni koji su ispravno riješili problem nisu bili oni koji su ga pokušali riješiti korak po korak. Tuširanjem vaše ideje teku, a vjerojatnije ćete doći do kreativnih rješenja, upravo onda kada do njih ne pokušavate doći.

shower

2. Tuševi povećavaju razinu dopamina

Tuširanje je jedan od najlakših načina za povećanje dopamina – neurotransmitera odgovornog za motivaciju i fokus. Važan je i za vaše pamćenje i rad mozga, pa čak i reguliše vaše pokrete tijela. Tuširanje hladnom vodom može povećati dopamin za 250%.

creativity after shower