Zašto nijedna zastava na svijetu nema ljubičastu boju na sebi?

Zastave država najrazličitijih su boja, ukrašene svakojakim elementima poput orlova, zvijezda, zmajeva. Međutim, ako dobro poznajete boje i grbove, sigurno ste primijetili jednu stvar, a to je da ni na jednoj zastavi nema ljubičaste boje.


map of europe and hearts with flags of european countries
Map of Europe and hearts with flags of european countries

Razlog leži u tome što je, između ostalog, ljubičasta boja u prošlosti bila veoma skupa. U starim vremenima ona se dobijala od posebne vrste morskih puževa sa Mediterana. Bilo je potrebno preko 10.000 puževa za samo jedan gram boje. Stoga su ovu boju cijenili koliko i zlato, piše portal Quora.com, a prenosi Nedeljnik.rs.

Ljubičastu boju su, u većini slučajeva, povezivali sa kraljevskim porodicama, jer su jedino oni imali uslova da je nose.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kraljica Elizabeta je naredila da ljubičastu boju smiju da nose samo članovi kraljevske porodice. I niko osim njih. Međutim, ova boja je ponekad bila skupa i samim vladarima. Rimski imperator Aurelije zabranio je svojoj supruzi da kupi svileni ljubičasti šal, jer je samo jedna bočica ljubičaste boje koštala tri zlatne poluge, što bi danas iznosilo oko 50.000 eura.

flags world 1614690381

Prestižni status ljubičaste boje promijenio se tek 1856. godine kada je student britanskog univerziteta, Vilijam Henri Perkin, pokušavajući da pronađe lijek za malariju, slučajno otkrio način kako da proizvede sintetičku ljubičastu boju. Kako je njena proizvodnja znatno olakšana, ljubičasta je postala dostupna svima, te ne čudi što se pojavljuje na pojedinim zastavama nastalim oko 1900. godine.