Zagreb: Lisica ukrala torbu studentici, a ona sve snimila mobitelom

Lisica je uhvaćena kako bježi s mjesta krađe u videu!


lija
Foto: Moj Faks

Susret s divljom životinjom u gradu nije uobičajeno iskustvo, a negativnu konotaciju može izazvati ako se osoba životinje boji ili ako životinja osobi ukrade osobne stvari. Iz udruge za zaštitu divljih životinja AWAP ipak kažu da nema razloga za paniku.

Divlje životinje sve češće se mogu vidjeti u dvorištu najvećeg zagrebačkog studentskog doma “Stjepan Radić”. Naime, iako smo često pisali o “podstanarima” poput kukaca, smrdljivih martina, ponekog goluba i sitnih mušica, odnedavno okolišem ovog doma šetaju i lisice. S obzirom da su je stanari ovog doma vidjeli u već nekoliko navrata, možda će postati prepoznatljivi susjed, poput srne koja obitava kraj SD-a “Ante Starčević”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

No, za razliku od srne, lisice su malene zvijeri sklone – krađi. Krajem prošloga tjedna jedna, jedna je studentica kraj spomenutog doma ostala bez torbice i novčanika, a kradljivica je bila – lisica.

S.K. je studentica pete godine Veterinarskog fakulteta koja nam je prepričala svoj susret s kradljivicom.

 – Išla sam s ekipom kroz dvorište doma do prijateljevog paviljona i putem smo sreli lisicu. S obzirom na moju struku, vidjela sam na nije nešto pretjerano plašljiva pa sam spustila torbicu na pod i krenula lagano prema njoj u nadi da će mi dopustiti da joj priđem, započinje studentica za MojFaks.

 – To je neko vrijeme trajalo, tako da me ekipa napustila kad su shvatili da ne odustajem, kaže kroz smijeh.

Uskoro, studentica postaje i svjedokom krađe vlastitih stvari, ali srećom, imala je i mobitel kako bi videom mogla zabilježiti ovaj “zločin”.

Srećom, snimila je kradljivicu na djelu

 – Kako sam se udaljila od torbice, lisica je krenula u tom smjeru i zgrabila ju i pobjegla s njom. Putem se čulo kako ispadaju ključevi! Srećom, to sam odmah našla, a novčanik nisam primijetila da nedostaje. Nakon nekih dvadesetak metara ispustila je torbicu i pobjegla, pa srećom, nisam ostala bez svih stvari.., kaže nam.

Novčanik još uvijek nije pronašla.

Foto: Moj Faks
Foto: Moj Faks

Kako nastavlja, drago joj je što je snimila lisicu u krađi, jer da nije, “niko joj ne bi vjerovao”, kaže i dodaje da su neke stvari ipak ostale u torbici.

 – Osim novčanika, nedostaje mi još par sitnica, tipa labelo i ruž za usne, ostatak je ostao u torbici, dok su ključevi ispali i njih sam čula kada su pali na tlo i odmah sam ih i pronašla. Čim sam se vratila do ekipe, pregledali smo sve video isječke i užasno sam sretna što sam ju uspjela uhvatiti, tvrdi za MojFaks.

Iako su cijeli vikend ona i njena cimerica provele u potrazi za novčanikom, potraga im nije uspjela.

 – Čekam da se neko eventualno javi ako ga je pronašao. Unutra je bilo oko 100 kuna i samo osobna iskaznica, kaže nam.

Iako je preko oko 800 ljudi reagiralo na njemu objavu na Facebook grupi, dosad se niko nije javio s dobrom viješću da je pronašao novčanik.

Lisici mogu ostaviti konzervu pseće ili mačje hrane i vodu

S obzirom na to da se lisica pojavila u dvorištu studentskog doma i prije ovog incidenta, ekipa portala Moj faks upitala je Udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP (Association for Wild Animals Protection), koju vodi dr. vet. med. Ingeborg Bata, malo više o ovakvom ponašanju lisica, te trebaju li se studenti zabrinuti.

 – Lisice su navikle na ljude i žive u gradovima. To su sada već i gradske životinje, na primjer, London ih je pun, kažu nam iz AWAP-a.

 – Bjesnoće nema kod nas. Lisice inače kradu stvari iz čiste znatiželje, osim što su i gladne, kaže za MojFaks, uz napomenu da se lisice neće približavati ljudima da bi ju mogli dirati.

 – Studenti se ne moraju brinuti oko lisica. Mogu im ostaviti konzerve s pasjom ili mačjom hranom i vodu, poručuje.

Bjesnoće u Hrvatskoj nema

 – Lisice neće napasti čovjeka, to je sigurno, tvrdi ljubazna gospođa koja kaže kako nema potrebe za dizanjem bilo kakve panike ako se lisica još koji puta pojavi.

 – Tamo se i srne pojavljuju već godinama, ali to je sve povezano zbog zelenila i prirode. Nije to nikakav problem za studente, uvjerava gospođa i kaže kako u Hrvatskoj bjesnoće nema.

 – Hrvatska je proglašena zemljom bez bjesnoće. Psi se cijepe svake tri godine, daje primjer.

Komentarišući situaciju s lisicom koja je studentici ukrala torbicu, sagovornica portala Moj Faks komentira kako je to lisica učinila zbog znatiželje i gladi.

 – Ako nije doživjela nikakvo negativno iskustvo, došla je jer je gladna. Lisice su oportunisti, one će kopati po kantama i pokušat će pronaći hranu gdje god mogu, kaže za kraj uz još jednu napomenu kako straha od ovih lukavih životinja nema.

Video pogledajte ovdje.