Za ugodnije studentske dane: 5 ideja za lako i jeftino uživanje u biljkama

Kad su u pitanju unajmljeni stanovi, bojenje zidova ili veće intervencije u razmještaj često nisu moguće. Ipak, prostoru u kojem ćeš provoditi studentske dane možeš udahnuti osjećaj doma bez puno ulaganja.


plants on plants
Plants on plants

Drage sitnice, rukotvorine i ukrasni predmeti mogu biti dobra opcija, no pokoja biljka u stanu unijet će još više živosti. U nastavku pročitaj kako jednostavno oplemeniti svaku prostoriju, a balkon pretvoriti u oazu za učenje ili odmaranje.

1. Biraj biljke sukladno svom ritmu i prostoru

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Toplina, svjetlost, prostor, potreba za zalijevanjem – sve su to kriteriji na koje je dobro obratiti pažnju pri izboru biljaka. Uz predavanja, studentski posao ili učenje vrijeme leti, a dogodi se i da u stanu samo prespavaš. U tom bi se slučaju trebale izabrati vrste koje ne zahtijevaju mnogo brige.

Tu su zato razni kaktusi i sukulenti, zamija, sitnolisna puzavica, biljka panda, filadendron, fikus, zmijska biljka (Sansevieria)… Ako u prostoru nema direktne svjetlosti, odličan je odabir sobni bambus, zlatni puzavac, paprat, difenbahija ili anturium, prenosi student.pbz.hr

Važno je naglasiti da je većina kućnih biljaka otrovna za kućne ljubimce i zato bi lončanice valjalo smjestiti na gornje plohe namještaja, police i općenito izvan dosega životinja.

2. Iskoristi ono što imaš

Život na studentskom budžetu može biti izazovan, ali ne moraš se zato odreći uživanja u zelenilu. Uvijek možeš potražiti starije, okrhnute zdjelice za hranu ili šalice za kavu koje ćeš brzo i lako pretvoriti u super teglu za cvijeće. Ako biljku ne želiš presađivati, uz malo ljepila i šarene tkanine od stare majice, bez puno truda, možeš oblijepiti običnu, smeđu lončanicu.

plant house 1613730370

3. Ako nemaš prostora, sadi – u visinu

Znaš li za vertikalnu sadnju? Već ti je manji balkon dovoljan da posadiš zelenilo po svom ukusu. To može biti ukrasno cvijeće, začinske biljke, a tako možeš uzgojiti i jagode ili papričice. Kao postolje za sadnju možeš iskoristiti – staru paletu naslonjenu na zid!

Dno i stražnju stranu palete potrebno je izmjeriti. Na vrh, postolje i vodoravne daske potom treba zaklamati odgovarajuću veličinu najlona ili nekog nepromočivog materijala. Time ćeš napraviti ‘ladice’ u koje zatim dodaješ zemlju i sadiš biljke. Ako želiš uživati u šarenilu, paletu dodatno možeš i obojati u željene nijanse.

4. Prati kalendar uzgoja

Ako ti je zanimljivije pratiti rast biljke od samog početka, uvijek možeš posijati sjemenje. Pritom je dobro istražiti sve što biljka treba za što uspješniji razvoj – odgovarajuću vrstu zemlje, gnojivo, svjetlost, toplinu itd. Odličan izvor informacija su i sjetveni kalendari.

U raznim verzijama dostupnim na internetu možeš pronaći vrijeme klijanja, idealno vrijeme sijanje i žetve, uporabu i druge korisne savjete. Također, ako istodobno siješ različito sjemenje, lončanice označi nazivima.

plant window 1613730402

5. Uključi se u razmjenu

Na biljke i sjemenje ne moraš puno potrošiti! Sve su češće organizirane razmjene u parkovima gradova ili naselja, a u grupe te tematike možeš pronaći i na društvenim mrežama.

Usto, uvijek se možeš dogovoriti sa susjedima, razmijeniti razne vrste i pritom uživati u druženju.