Za sve knjigoljupce: Pet ideja kako urediti svoju kućnu biblioteku

S ovih nekoliko savjeta, tvoja kolekcija knjiga će zablistati na policama.


Woman choosing favourite book from home library
Ilustracija: Envato

Koji stil ti biraš?

Police za knjige nisu idealne samo za čuvanje knjiga, one su takođe odlično mjesto za dekor prostora. Ipak, tanka je linija između lijepih polica sa knjigama, kao i onih pretrpanih polica, s kojih padaju gomile nepotrebnih sitnica, koje izgledaju haotično i neuredno na policama.

Dakle, kako da tvoja višenamjenska biblioteka ne izgleda pretrpano? Dobro osmišljena biblioteka u kući, može krasiti tvoj životni prostor. Razmisli o ovih 5 ideja koje ti mogu pomoći da urediš svoju biblioteku:

1. Dozvoli knjigama malo prostora

Police za knjige izgledaju najbolje, kada nisu pretrpane. Odoli iskušenju i nemoj pretrpati svoju biblioteku. Složi knjige uredno, ali ostavi praznine između knjiga. Na taj način će i korištenje knjiga za čitanje biti lakše, naslovi knjiga će biti pregledniji, a police za knjige će izgledati elegantnije i atraktivnije, prenosi ultra.ba.

2. Napravi svoje umjetničko djelo

Police nisu samo za knjige! One mogu biti savršeno mjesto za prikazivanje tvojih mini umjetničkih djela. Na police za knjige stavi zanimljive ramove sa svojim omiljenim fotografijama, figuricama i suvenirima sa najljepših putovanja, slikama omiljenih autora ili mirisnim svijećama.

3. Oboji je

Police za knjige su još jedna prilika za uvođenje boje u tvoj životni prostor. Oboji pozadinu police za knjige u svoju omiljenu boju ili boju koja se najviše uklapa u tvoj dom. Obojena pozadina police će dati novu dimenziju tvojoj biblioteci.

4. Ogledalo kao nova dimenzija

Iza police za knjige možeš da postaviš ogledalo, koje je malo širih dimenzija od police. Ogledalo će i prostoru i stvarima koje se nalaze na polici, dati novu dimenziju.

5. Slobodno i divlje, zašto da ne?

Ne moraš u svom domu imati klasične police za knjige, možeš iskoristiti neki postojeći komad namještaja i pretvoriti to u svoju biblioteku. Alternativnija i opuštenija varijanta biblioteke, možda baš odgovara tvom duhu.