YIHR: Javna debata u okviru projekta “Mladi za pravdu”

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Bosni i Hercegovini jučer je u Bihaću u okviru projekta "Mladi za pravdu", organizirala javnu debatu o temi harmonizacije entitetskih krivičnih zakona i pitanja pravne sigurnosti građana.


yihr bih

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Bosni i Hercegovini jučer je u Bihaću u okviru projekta “Mladi za pravdu”, organizirala javnu debatu o temi harmonizacije entitetskih krivičnih zakona i pitanja pravne sigurnosti građana.

yihr bihDebata, održana u Kulturnom centru, okupila je studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

– Ocjena učesnika je da je zbog čestih promjena propisa stabilnost sistema ugrožena, pravni instrumenti su kontradiktorni jedni drugima, neprecizni i neujednačeni, a entitetski zakoni umjesto da teže harmonizaciji kroz nove promjene idu prema povećanju razlika, navodi YIHR u saopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, YIHR je organizirao niz diskusija u posljednja dva mjeseca na ovu temu, te je opća ocjena da se stanje u oblasti zaštite ljudskih prava pogoršava, a da brojni pojedinačni slučajevi diskriminacije i nasilja upućuju na hitnu potrebu reformi koje će biti usmjerene na garantiranje jednakosti građana u pristupu pravdi na cijelom njenom području, prenosi portal Klix.ba.

Nakon tribina u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i na Palama, naredna javna rasprava bit će održana u Srebrenici, a zatim će se mladi ponovno okupiti u Sarajevu gdje će analizirati i političke programe stranaka u vezi s pitanjem reforme pravosuđa, ali i susresti s međunarodnim i domaćim zvaničnicima u vezi sa ovom temom.

Program “Mladi za pravdu” podržan je od USAID Projekta razvoja sektora pravosuđa II i Mreže pravde u Bosni i Hercegovini, te je u sklopu aktivnosti pokrenut niz zagovaračkih ideja, gdje su promovirane i inicijative BIRN-a protiv anonimizacije, te Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje za uključivanje zločina iz mržnje u Krivični zakon Federacije BiH.

(Klix.ba)